Review: Huawei Mate 9

Review: Huawei Mate 9

De beste phablet van 2016?

Vorig artikel Volgend artikel

Toen Huawei voor het eerst op de Europese markt kwam, was dat met goedkope smartphones die er voor zorgden dat meer en meer mensen smartphones kochten.

Huawei is ondertussen de 2e grootste Android smartphone fabrikant en wil af van hun "goedkope Chinese smartphones" imago. Begin dit jaar presenteerden ze de P9, dat tot op vandaag nog steeds bij de top hoort en vorige week lanceerden ze de Mate 9.

Vandaag ligt die Huawei Mate 9 in de winkel rekken en hier lees je of dit een toestel iets voor jou is.

huawei mate9

Belangrijkste specificaties

  • 5,9” Full HD (1920x1080) IPS LCD-scherm
  • Hisilicon Kirin 960 Octa-core processor
  • 4GB werkgeheugen
  • 64GB opslagcapaciteit + Micro SD kaart (of dual sim)
  • 8 megapixel selfie camera
  • 20 + 12 megapixel Dual camera
  • 4000 mAh accu (niet-verwisselbaar)
  • Super Charging
  • EMUI 5.0 op basis van Android 7.0 Nougat
  • Vingerafdrukscanner
huawei mate9 bose

Groot

Zoals gebruikelijk starten we met wat meer te vertellen hoe de smartphone eruit ziet. De Mate-serie van Huawei is zoals de Note-serie van Samsung, de grotere variant van hun parade paardje die ze in het begin van het jaar presenteren.

Het gaat hier dus om een phablet en met zijn 5,9 inch scherm behoort hij zeker en vast tot die categorie. Omdat de Mate 9 zo groot is, de behuizing gemaakt is uit aluminium en een gigantische accu aan boord heeft, weegt 'ie iets meer (190g) dan de meeste smartphones. Je voelt dat als je twee verschillende smartphones vast hebt, maar storen doet het niet.

Aan de achterkant vinden we die razend snelle en heel accurate vingerafdrukscanner terug, als ook de dubbele camera (waarover straks meer). Over die achterkant gesproken: het heeft een lichte kromming waardoor die prettig in de hand ligt, maar ook niet te krom waardoor die niet steeds ligt te balanceren als je hem op tafel legt.

Bovenaan vinden we de niet-te-missen 3,5mm audioaansluiting ;-) maar ook een infraroodzender om je Mate als afstandsbediening te gebruiken.

Onderaan hebben we dan de USB-C poort die de 2 speakers van elkaar scheidt. Of zo lijkt het toch, want net zoals bij de Mate 8 heb je onder de linkse speakergrill geen speaker zitten. Ik vermoed dat ze dit puur voor de looks hebben gedaan, want nut heeft het in ieder geval niet...

Tegenwoordig zijn de toptoestellen die uitkomen allemaal waterafstotend. Aangezien veel mensen dit verwachten van een toptoestel, is het een opvallende keuze om dit niet te doen met de Mate 9. Laat hem gewoon niet in je toilet vallen, dan mis je het niet.

huawei mate9 screen

Scherm niet voor VR

Toen Huawei vertelde dat hun Mate 9 een Google DayDream certificaat (VR compatibel volgens de normen van Google) had gekregen, werden we allemaal laaiend enthousiast. Beetje later was dat ook meteen gedaan, want toen werd duidelijk dat dit enkel voor hun dure Porsche design variant was.

De normale Mate 9 heeft een Full HD (1080 x 1920) scherm. Dit is een bewuste keuze en naar mijn mening ook een goede keuze, want hiermee zorg je dat de accu langer mee gaat en het verschil met een Quad HD scherm (1440 x 2560) zie je amper.

Wat wel teleurstellend is: het gaat hier om een IPS paneel en niet AMOLED... Begrijp me niet verkeerd: dit IPS scherm is top! Het heeft super goede kijkhoeken, prachtige kleuren en is enorm helder, zodat het in de zon ook nog goed leesbaar is... MAAR als je de resolutie bewust lager houdt om de accuduur te verbeteren, steek er dan een AMOLED scherm in, want die is zuiniger (en dan is je scherm ook meteen VR compatibel volgens de normen van Google, 2 vliegen in 1 klap)!

huawei mate9 notif

Eindelijk betere software

Huawei heeft net zoals verschillende andere fabrikanten hun eigen grafische schil bovenop de Android software. Ik ben sowieso geen voorstander van die grafische schillen, maar die van Huawei was echt het perfecte voorbeeld van hoe het NIET moest.

Huawei heeft hun EMUI software een update gegeven naar 5.0 en dat is echt een stap vooruit!

Waar ze nog wel de fout maken met de app drawer (dat menu waar je al je apps vindt) standaard weg te laten, kan je dat in de instellingen makkelijk aanpassen, zodat je terug je vertrouwde omgeving hebt. Alles voelt veel meer Android aan en nieuwe gebruikers gaan zonder problemen hiermee kunnen werken.

Tot op vandaag heb ik nog steeds mijn Nova Launcher niet geïnstalleerd en als je weet dat ik dat bij de P9 al na 15 minuten had gedaan, dan mag je concluderen dat Huawei grote stappen heeft gezet ;-)

Nog wel iets heel bizar: de notificatiebalk bovenaan hebben ze zo dun gemaakt dat je het uur en hoeveel procent je nog op de accu hebt, moeilijk kan lezen. Ook de meldingen die je krijgt zie je niet meer verschijnen (tenzij je de notificatiebalk naar beneden trekt), nu krijg je enkel nummers te zien van hoeveel meldingen je hebt.

Met deze EMUI 5.0 belooft Huawei trouwens dat je toestel over 18 maanden nog steeds even snel zal werken als de dag dat je de Mate 9 kocht. Of het echt zo is of niet, maakt niet super veel uit. Huawei toont hiermee dat ze begrijpen dat dit een frustratie is bij consumenten en dat ze hieraan hebben gewerkt en willen blijven werken.

mate-9-geekbench

Top prestaties

De meeste smartphones hebben een processor van Qualcomm aan boord. Logisch want dit zijn de beste op de markt, een beetje zoals de Intel processoren die je in de meeste laptops en desktops tegen komt.

Huawei doet daar niet aan mee, zij maken zelf hun eigen chipsets en in de Mate 9 hebben ze hun laatste nieuwe Kirin 960 gestoken. Op papier en in de benchmarks staat 'ie aan de top, maar belangrijker is hoe die in het dag dagelijkse leven aanvoelt en dat is echt top!

Alles draait soepel en snel, apps/games openen duidelijk sneller dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6 Edge Plus. Een recenter toestel heb ik niet liggen thuis, maar als je het verschil echt merkt... dan zegt dat al genoeg!

Deze subtitel past eigenlijk ook wel bij het geluid dat de Huawei Mate 9 produceert. Eerder was ik nogal negatief over dat de linkse speaker onderaan er eigenlijk geen is, maar de geluidskwaliteit van de speakers is eigenlijk veel beter dan verwacht! De speaker vooraan gebruiken ze vooral voor hun hoge tonen te produceren en de lage tonen en de bass komen uit de speaker onderaan.

huawei mate9 accu

2 dagen zonder op te laden

Als we praten over de Mate serie, dan praten we over grote smartphones en wat kan er in zo'n grote smartphone? Juist, een grote accu!

Huawei doet gelukkig niet mee aan de race om-ter-dunste-smartphone en steekt ook dit jaar weer een 4000 mAh accu in de Mate. Dit in combinatie met Android 7.0, een Full HD scherm en de zuinigere processor maakt dat je twee dagen kan rondlopen met je Mate 9 zonder deze te moeten opladen. Ben je een zware verbruiker, dan ga je het moeten doen met anderhalve dag zonder opladen.

Dat opladen gaat heel snel met de SuperCharge-technologie. Je moet dan wel de gigantische lader gebruiken die mee in de doos steekt, maar het zorgt er wel voor dat je op 75 minuten van 20% naar 98% gaat.

Nog een coole feature is dat de Mate 9 het stroomverbruik van je apps steeds in de gaten houdt. Zo krijg je notificaties (die je kan afzetten als je dat wil) wanneer apps veel stroom verbruiken, je krijgt dan ook de mogelijkheid om ze geforceerd uit te schakelen.

huawei mate9 camera

Dubbele camera

Net als bij de Huawei P9, heeft de Mate 9 ook een dubbele camera aan de achterkant. Waar de P9 nog een 12 megapixel monochroom sensor en 12 megapixel kleuren sensor had, heeft de Mate 9 een 20 megapixel monochroom sensor en 12 megapixel kleuren sensor, maar nog veel belangrijker: de Mate 9 heeft ook een optische beeld stabilisator! Dat zorgt ervoor dat je foto's, maar vooral je video's minder schokkerig zijn ;-)

Diepte en detail zit dankzij de extra monochroom sensor extra goed en kleuren komen realistisch over. Je kan dus heel mooie foto's trekken met de Mate 9!

Er zijn 3 belangrijke opties in deze camera die je moet kennen: Diafragma, Monochroom & HDR.

Met Diafragma kan je een professionele camera nabootsen door op iets te focussen en dan je diafragma aan te passen, zodat de achtergrond waziger wordt. Het zogenaamde bokeh-effect ;-) In goede lichtomstandigheden werkt dit heel goed, bij minder licht durft die al eens een stuk waarop je hebt gefocust mee wazig maken, wat dan niet de bedoeling is. Je kan dan best de foto nog eens een paar keer trekken, dan lukt het meestal wel.

De Monochroom optie schakelt je kleuren sensor gewoon uit, zodat je 20 megapixel monochroom sensor al het werk doet. Die doet het trouwens heel goed. Zwart-wit foto's nemen met veel megapixels zorgt voor heel veel scherpte en detail, je kan hier niets slechts over zeggen!

HDR is de optie die je ALTIJD moet opzetten als je in slechtere lichtomstandigheden een foto gaat maken. Zonder de HDR optie maak je met deze camera geen mooie foto's... je mist dan vooral detail en scherpte. Heb je deze optie wel aan staan, dan zijn je foto's best ok voor sociale media. Er is ook nog een "Nachtopname" optie, een foto nemen duurt dan 15seconden, dus ga je wel een statief moeten gebruiken.

Huawei zegt ook dat met hun nieuwe hybride zoom je tot 2x kan zoomen zonder kwaliteitsverlies. Ik heb dat bewust niet getest: niet zoomen als je een foto trekt! Zoomen doe je maar achteraf, zo heb je geen kwaliteitsverlies ;-)

huawei mate9 lowlight

Conclusie

De Huawei Mate 9 is een grote smartphone die moeilijk met 1 hand te gebruiken is en zal daarom niet voor iedereen zijn. Hij is super snel, soepel en de accu gaat anderhalve dag tot twee dagen mee (opladen gaat trouwens ook super snel).

De audio klinkt veel beter dan wat je uit een Galaxy S7 of een iPhone 7 krijgt en die vingerafdruk scanner is ook de beste op de markt.

De camera is goed, maar in mindere lichtomstandigheden is er nog wat werk aan de winkel als ze echt een top camera willen.

Het toestel kost 699€ en is vanaf vandaag (15 november) verkrijgbaar in Space Grey. Later zullen andere kleuren ook beschikbaar zijn.

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies