Astronautenvoeding, haute cuisine in de ruimte

Vorig artikel Volgend artikel

Astronautenvoeding doorheen de jaren Het is de verantwoordelijkheid van 1 departement - NASA's Advanced Food Technology Project - binnen de NASA om erover te waken dat astronautenvoeding - het voedsel dat astronauten meenemen op hun ruimtereis dus - veilig, voedzaam en lekker is. Maar daar stopt het niet, de unieke omgeving waarbinnen een ruimtereis zich, per definitie, afspeelt stelt serieus wat zwaardere eisen, dan een vertegenwoordiging van de voedselpiramide, of -zandloper zo u wil. Verpakking, stockage en gebruik in een zero-G omgeving zijn minstens even belangrijk. Astronautenvoeding doorheen de jaren Het AFTP gunt ons een beeld van de evolutie van - letterlijk - astronautenvoedsel in de onderstaande fotoreeks. Sinds 1961 ontwikkelen ze voedsel-en drankpakketten, en het moet gezegd dat er aan de 'mis en place' weinig veranderd wordt. Geheel terzijde, hetzelfde kan je natuurlijk zeggen van ons bekende pak frieten. De evolutie gaat naar een meer natuurlijke 'presentatie' van de maaltijd, om de ervaring van 'buitenaards dineren' aangenamer te maken. Astronautenvoeding doorheen de jaren Ook is het AFTP druk bezig met het ontwikkelen van betere verpakking, met het oog op minder verspilling en meer voedingswaarde. Ook onderzoeken ze de mogelijkheden om maaltijden 'klaar te maken' tijdens lange bemande missies. Tot op heden, sinds 1961, eten de ruimtereizigers op voorhand geprepareerde en klaargemaakte maaltijden. Astronautenvoeding doorheen de jaren Astronautenvoeding doorheen de jaren Astronautenvoeding doorheen de jaren Astronautenvoeding doorheen de jaren Advanced Food Technology Project - Johnson Center via Nerdcore