Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Aan Bitcoins kleven een aantal negatieve connotaties. Zo zouden ze een geliefd middel zijn op het darkweb. Daar worden ze gebruikt om wapens en kinderporno te kopen. Maar ze zouden eveneens worden gebruikt om Antwerps drugsgeld wit te wassen. Daarom dan ook dat Bart de Wever Bitcoin persoonlijk zou willen oprollen. Nu is dat laatste misschien wel verzonnen, maar het mag duidelijk zijn dat oplichters wel degelijk van Bitcoins houden. We stellen ons echter de vraag waarom oplichters er een affaire met Bitcoin op na lijken te houden. Vier redenen kunnen dat eenvoudig verklaren.
Bitcoin is een anoniem betaalmiddel
Het klopt dat je anoniem een wallet kan openen en vervolgens, zonder ooit jouw identiteit kenbaar te maken, Bitcoins kan verzenden of ontvangen. Ideaal, want na het succesvol inzetten van ransomware wil je natuurlijk niet het geld op jouw bankrekeningnummer ontvangen. Dan staat de politie al snel voor jouw deur.
Anonimiteit is dan ook een van de voornaamste eigenschappen van Bitcoin. Toch slagen onderzoekers er steeds beter in om de anonimiteitsbubbel te doorprikken. Zo kan men een wallet aan een IP-adres koppelen of kan men via de gekochte goederen de criminelen opsporen. Vooral wanneer er raakvlakken zijn met de echte wereld, vervalt de anonimiteit al snel. Daarom dan ook dat criminelen de Bitcoins witwassen.
Bitcoins laten zich eenvoudig witwassen
Gelukkig voor criminelen gaat dat witwassen vrij eenvoudig. Hiervoor gebruiken ze zogenoemde Bitcoin Mixers. De Bitcoins worden dan via talloze grabbeltonnen vanaf diverse accounts naar al evenveel verschillende wallets geloodst om vervolgens snel weer te verdwijnen. Allemaal door elkaar gegrabbeld via tientallen of zelfs honderden transacties. Achterhalen vanwaar dat ene stukje Bitcoin kwam en waar het heenging? Gekkenwerk.
Oplichters spelen eenvoudig in op het euforiegevoel
Bitcoin is eigenlijk het schoolvoorbeeld van een beleggingsinstrument dat zich door sentiment laat beïnvloeden. Dat merk je ook aan de fikse stijgingen en dalingen die de koerswaarde typeren. De negatieve ruchtbaarheid zorgde zelfs voor een heuse crash.
Veel particuliere investeerders begrijpen immers niet wat er achter de Bitcoin verscholen gaat. Sentiment en een euforiegeval zijn hun leidraden. En daar spelen oplichters maar al te graag op in. Via een zogenoemde Bitcoin Robot beloven zij dan woekerwinsten, terwijl het gewoon om Ponzifraude blijkt te gaan. Sla er de reviews maar even op na: is het eigenlijk voor iemand nog duidelijk welke aanbieders je al dan niet mag vertrouwen?
Een weinig transparante markt
Sommigen denken dan ook dat de schuld te zoeken valt bij zij die zich op laten lichten. “Naïevelingen die zelfs zouden betalen wanneer de Nigeriaanse afdeling van Microsoft belt om te zeggen dat er wat scheelt met hun computer. Wat hadden ze dan verwacht?”, horen we dan.
Wie echter denkt dat alleen argeloze mensen het slachtoffer worden van digitale oplichters, heeft het goed mis. Zelfs ingewijden die alles over cryptomunten kennen, komen al eens bedrogen uit. En dat heeft alles te maken met de halfbakken transparantie binnen de cryptomarkt.
Vreemd, want de blockchain en whitepapers horen toch net het tegendeel te brengen? Dat klopt. Maar toch teert de markt nog te veel op vertrouwen. En dat heeft dan weer te maken met het feit dat nationale controle-instanties zich ver weg houden van de cryptomarkt. En dan zijn onafhankelijke bronnen zoek.
Zo was er recent nog het bedrijfje LoopX dat beleggers beloofde dat ze online meer geld zouden verdienen dan in het echte leven ooit mogelijk zou zijn. Die vage belofte volstond om bij de ICO meteen 4 miljoen euro te vergaren. De oplichters logen niet helemaal toen ze vervolgens met de noorderzon verdwenen. Zij waren inderdaad rijker geworden dan ze ooit hadden durven dromen. En het waren heus niet allemaal dwazen die hadden geïnvesteerd.
Op je tellen passen blijft met andere woorden belangrijk. Zeker wanneer je in cryptomunten of ICO’s investeert. Oplichters worden steeds inventiever en schromen er niet van om heuse fictieve bedrijven op te richten. Gewoon om met jouw centen ergens op een zonnig eiland een rijkelijk leven te leiden.