Algemeen01.06.2021

​Hier moet je op letten bij een zakelijke lening


Wanneer je een zakelijke lening gaat afsluiten, komt daar best wat bij kijken. Misschien zie je door de bomen het bos even niet meer. Waar moet je op letten als je een zakelijke lening wilt afsluiten? Hoe kun je het best vergelijken? Een paar tips van doorgewinterde ondernemers.

Kijk naar je bedrijfssituatie

Voordat je begint met het vergelijken van zakelijke leningen of kredieten, is het goed nog eens kritisch naar je bedrijf te kijken. Hoeveel geld wil je ongeveer lenen? Hoeveel kapitaal heb je echt nodig? Ben je financieel gezond, of moeten er misschien nog stappen worden gezet?

Iedere lening is verschillend per doel en per bedrijf. Door zelf al inzicht te hebben in je bedrijfssituatie, is het gemakkelijker de kredietverstrekker te overtuigen van de zin van de lening.

Kredietverstrekkers vergelijken

Je hoeft niet per se een lening af te nemen bij dezelfde bank als waar je zakelijke rekening is ondergebracht. Het kan wel handig zijn, want dan heb je steeds hetzelfde aanspreekpunt, de bank weet al wie je bent en zal je sneller een lening geven dan banken waar je nog niet bekend bent. Over het algemeen kunnen we stellen dat banken betrouwbare partners zijn, maar misschien wil je toch nog even verder kijken.

Bij de bank betaal je namelijk een aardige rente. De grote banken zijn vaak niet het goedkoopst. Wel haal je expertise in huis, en dat biedt ook voordelen. Je doet er goed aan om eerst zakelijke leningen, ook van niet-bancaire aanbieders, te vergelijken.

Let op de voorwaarden

Wanneer je zakelijke leningen vergelijkt, is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar het bedrag dat je kunt lenen en tegen welke rente, maar ook naar de voorwaarden van de lening. Waar moet je aan voldoen? Wanneer moet de lening terugbetaald zijn? Moet je bepaalde documenten aanleveren om in aanmerking te komen voor de zakelijke lening?

Bijna vanzelfsprekend kiezen ondernemers voor de kredietverstrekker die het snelst akkoord zal gaan. Maar krijg je dan ook de meest gunstige voorwaarden? Het kan behoorlijk lonen hier nog eens scherp naar te kijken.

Denk na over de toekomst

Houd er rekening mee dat de markt snel kan veranderen. Een product dat nu innovatief is, hoeft dat over een paar jaar niet meer te zijn. Iets dat nu populair, biedt geen garantie voor de toekomst. Heel cru gezegd: iedere ondernemer kan zijn bedrijf verliezen. Denk daar ook over na: wat gebeurt er als je de lening niet kunt terugbetalen? Hoe ga je eventuele verliezen opvangen? Ook als je omzet daalt, loopt de lening immers gewoon door.

Tegelijkertijd maakt het ook geen goede indruk als je minder geld leent dan je eigenlijk nodig blijkt te hebben. Een goede inventarisatie en een blik op de toekomst zijn dus noodzakelijk wanneer je een lening gaat aanvragen. Een goede tip is altijd om de accountant of boekhouder nog eens alle cijfers en mogelijkheden met jou als ondernemer door te laten lopen.

[Fotocredits – Ngampol © Adobe Stock]