Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Na het testen van de Kinect gisteren in de Kinect Loft in Brussel, weet ik het wel zeker: als er dit najaar één hype zal zijn, dan voorspel ik dat het de Xbox Kinect zal worden.
De Kinect (eerder gekend als project Natal) maakt komaf met controllers die om de haverklap opgeladen moeten worden, balance boards die in de weg staan en andere vervelende randapparatuur en maakt slechts gebruik van één controller: jijzelf.
En dat zorgt voor een meer dan intense game ervaring.
Technologie
De kinect sensor is eigenlijk niets meer dan een webcam die je aansluit op je Xbox 360.
Dankzij de twee camera’s met infraroodtechnologie die 48 punten van je lichaam scannen, de gezichtsherkenning (die oa. jouw avatar meteen selecteert als je gezicht in beeld komt) en de spraakherkenning (via vier ingebouwde microfoons) worden al je lichaamsbewegingen nauwkeurig én razendsnel omgezet naar actie in het spel.
Met de spraakherkenning kan je niet alleen commando’s geven tijdens bepaalde spellen maar ook het Xbox Live menu bedienen voor oa. het terug- en vooruitspoelen van films.
Uiteraard kan je met de ingebouwde camera ook gaan videochatten met Kinect gebruikers en met al je vrienden op Windows Live Messenger.
De spraakherkenning werkt voorlopig enkel in het Engels maar daar zou in de toekomst verandering in komen. Je beste Engels bovenhalen is dus de oplossing.
Nog een leuke feature: tijdens het spelen maakt de Kinect regelmatig foto’s en filmpjes van jou en je vrienden in actie die je makkelijk kan sharen.
En ook de ontwikkelaars kunnen hun ei kwijt bij de Kinect.
Dankzij het ontwikkelpakket kunnen ze zich helemaal uitleven in het maken van Xbox-live apps. Ik ben nu al benieuwd welke apps daar gaan uit voortvloeien.
Mooie prijszetting
Dat de Kinect zwaar zal concurreren met zijn tegenhangers zal voor een groot deel ook met de prijs te maken hebben.
De Xbox 360 4G én de Kinect worden namelijk als bundel aangeboden voor maar 299 euro.
Voor wie al een Xbox 360 heeft, is de Kinect sensor inclusief het spel Kinect Adventures beschikbaar voor 149 euro.
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan
Stilzitten zit er niet meer in bij de Kinect. In de spellen die we gisteren al konden testen (Dance Central, Kinect Adventures en Kinect Sports), werd onze conditie en lenigheid dan ook ruim op de proef gesteld en vloog menig zweetdruppel in het rond.
Zelfs voor mensen die niet van sport houden (count me in) is dit echter een leuke en aangename manier van bewegen. Vooral in familie- en vriendenkring zie ik de Kinect dus voor sportieve en hilarische avondjes zorgen.
Het feit dat een tweede speler zomaar in het spel kan stappen en de Kinect die persoon binnen de seconde herkent, bevordert het samen spelen nog meer.
Conlusie
De Kinect is pure fun. De camera registreerde feilloos al mijn bewegingen en haperde geen seconde. De bediening gaat zo intuïtief en voor je het beseft zit je middenin het spel met heel je lichaam.
De spellen die wij getest hebben, richten zich voornamelijk naar een ruim publiek op zoek naar no brain entertainment. Of de Kinect ook geschikt is voor hardcore gamers, daar ben ik nog niet echt uit.
De vijf nieuwe spellen die aangekondigd werden (Codename D, Project Draco, Haunt, Steel Battalion Heavy Armor en Rise of Nightmares) willen deze twijfel bij de critici wegnemen maar volgens mij grijpen de meeste gamers voor RTS, RPG of simulatie games (Sims en consoorten), nog steeds het liefst naar een klassiek toetsenbord en muis of de goeie ouwe controller.
Met de Kinect is dat laatste overigens geen probleem want je kan ook op de Xbox 360 spelen zonder de kinect.
Alles samengevat is en blijft de Kinect een pareltje dat zal aanslaan in vele huiskamers dit najaar en waar we de eindeloze toepassingen nog lang niet allemaal van hebben gezien.
Xbox Kinect, beschikbaar vanaf 10 november in de winkels.
Meer informatie is te vinden op de website van Xbox.