Algemeen31.10.2010

Rethinking Marketing, een verslag


Rethinking Marketing, een verslag

Rethinking Marketing was een initiatief van Uitgeverij Lannoo waarbij 5 auteurs hun visie op en mening over marketing kwamen delen met het publiek. Mijn vrees dat het om 5 boekpresentaties zou gaan was volledig ongegrond. Het was een echt debat tussen experts over diverse topics. 

Een leuke setting (Studio 100 in Schelle) : een klein podium, 2 zetels, 3 lcd-tv’s en Kristof De Wulf (InSites) als moderator. Het concept was heel eenvoudig maar zeer doeltreffend : 5 keer werd een filmpje getoond dat dan besproken werd door telkens 2 auteurs en Kristof De Wulf. Een pluim voor Kristof De Wulf trouwens die met mooie samenvattingen en de juiste vragen telkens het debat aanwakkerde. 

De 5 auteurs : Steven Van Belleghem, Rudy Moenaert, Marc Van de Perre, Fons Van Dyck en Geert Stox. De aanwezigen kregen achteraf ook 5 boeken van deze auteurs mee, dus zeker value for money.

Ik geef jullie in dit verslag de belangrijkste stellingen mee per ronde. Het zijn stellingen van de auteurs maar ik ben het zeker en vast met de meeste stellingen eens.

Sprekers

Eerste ronde : filmpje over de Toyota Prius. In de VS werd op een bepaald moment gemeld dat het gaspedaal van een Toyota Prius vast was blijven steken. De media sprongen meteen massaal op dit verhaal, paniek bij Toyota ? Ondertussen wordt algemeen aanvaard dat het om een “hoax” ging.

  • De waarschuwing kwam dat bedrijven niet moeten groeien om te groeien maar moeten groeien door duurzaam waarde te creëren en trouw te blijven aan hun eigen waarden.  Groeien om te groeien is de ideologie van de kankercel.
  • Bedrijven moeten transparant zijn om echt goed te functioneren, en ze moeten eerlijk zijn over hun activiteiten. Als je de consument laat binnen kijken in je bedrijf ga je sowieso een schoner/properder, en dus beter, bedrijf krijgen.
  • Toch ook een kanttekening over de media in de breedste zin van het woord. De media sprongen op dit verhaal zonder te checken of het verhaal wel waar was. Er is altijd wel “een bron”, maar is die bron wel betrouwbaar ? Zeker met de nieuwe vormen van journalistiek via social media, een gevaarlijk gegeven.
  • Er zit te veel testosteron in marketing, we need more women !

Tweede ronde : een aantal jaar geleden stak het gerucht de kop op dat InBev Anheuser Busch zou overnemen. Ondertussen is dat ook effectief gebeurd, maar bij het bekend geraken van de geruchten hoorde men de Amerikanen vooral vrezen dat ze hun Bud kwijt zouden geraken.

  • Authentiek zijn is cruciaal. Als je niet authentiek bent gelooft niemand je nog. Voor de Amerikanen is Bud authentiek, dus Bud laten verdwijnen zou dom zijn. Think globally and act locally is de boodschap. De vraag is dan natuurlijk of je lokale merken met een hoog authenticiteitsgehalte  ook globaal kan gaan vermarkten, of je toch lokaal moet blijven.
  • Dan werd meteen ook verwezen naar de populaire Trappistenbieren die hun succes te danken hebben aan authenticiteit. De abdij van Westmalle zal ongetwijfeld gevoeld hebben dat ze authenticiteit zijn kwijt geraakt door deheer Van Geluwe onderdak te bieden.
  • Betrek consumenten als je zaken wil veranderen. Consumenten willen met bedrijven meedenken en samenwerken. M.a.w. create conversations !

Derde ronde : in Nederland stonden mensen ’s nachts al te wachten voor de winkel waar die ochtend de eerste iPad’s te koop waren.

  • Er werd gekeken naar de status van het merk Apple (en zijn ongeziene populariteit), en naar het feit dat het niet langer enkel geeks waren die daar stonden aan te schuiven maar ook gewone mensen (met alle respect voor de geeks natuurlijk).
  • Door Steven Van Belleghem werd dan gesteld dat er een heel nieuwe generatie van marketeers moest aangeworven worden. Eigenlijk is enkel de jongste generatie marketeers gewapend om om te gaan met de nieuwe social media en vooral met real-time feedback.

Vierde ronde : we zien de (ondertussen ex-)CEO van BP, Tony Hayward, in een interview zeggen “I want my life back”.

  • Tony Hayward is een psychopaat. En er zijn, volgens Rudy Moenaert, wel meer CEO’s die voldoen aan de eigenschappen van een psychopaat. Stoten zoals die van Tony Hayward duiden er ook op dat technogie niet alles is. Conversations met je klanten, en consumenten in het algemeen, starten via technologie is prima, maar vergeet niet dat er nog altijd mensen achter de technologie zitten. Twitter, Facebook, … gebruiken is prima maar zorg dat je organisatie doordrenkt is van de filosofie die daar achter zit.
  • Wat mij betreft een van de belangrijkste stellingen van de namiddag (ook van Rudy Moenaert) : de belangrijkste marketeer in een bedrijf is de CEO, de “CEMO” zeg maar. Dat deed mij ook onmiddellijk denken aan een stelling van Seth Godin : “Marketing is too important to be left to the marketing department”. Volgens mij is deze stelling essentieel om succesvol aan marketing te doen.

Vijfde ronde : een reclamespot van American Blue Tip, een elektronische sigaret. Een reclamespot om misselijk van te worden, en een bewijs dat die marketeers en reclamemakers  echt niet begrijpen waar het om draait.

  • Er zijn twee vragen die je als marketeer zeker moet stellen . Enerzijds : werkt het product ? Als het antwoord neen is, stop dan al maar. Anderzijds : als het product werkt, geloven de consumenten dat ? In het geval van Blue Tip is het antwoord op de tweede vraag zeker neen.
  • Deze reclamespot keert terug naar de tijd toen een reclamespot van 30 seconden de consument vertelde wat ze moesten denken.  En van authenticiteit is hier helemaal geen sprake. Het gaat hier niet meer om verleiden maar om misleiden. De consument is ondertussen slimmer geworden en aanvaard boodschappen niet zomaar. Alhoewel de Yakult’s  en Activia’s van deze wereld toch nog altijd prima verkopen…

Het was een ronduit interessante namiddag met zeer boeiende “sprekers”. Zeker voor herhaling vatbaar.