Algemeen10.08.2010

Virussen steken kop op in mobile games


Virussen steken kop op in mobile games

Mobile marketing zit in de lift. Een centje bijverdienen met een app schrijven of een heuse campagne opzetten met een op maat gemaakt spelletje, … veel mogelijkheden … , maar hold your horses want binnenkort zal je eerst de consumenten moeten overtuigen van jouw veilig stukje software. 

Ongeveer zo’n 2 maanden terug zijn de eerste virussen gespot in mobiele games. Hackers hadden virussen ingebakken in videospelletjes voor smartphones die runnen op het Microsoft Windows  operating systeem.

 

Vreemd genoeg downloaden we naar believen zonder ons al te grote vragen te stellen over de veiligheid van ons mobile device. Tijd om dat misschien wel te beginnen doen. Het idee van een ‘mobile safe badge’ popt spontaan in mijn hoofd. Moeten we dan extra opletten? Hoe kunnen wij weten wanneer een stukje mobile software besmet is?

De virussen werden geïntegreerd in een 3D anti-terrorisme spelletje en een poker spel, volgens Lookout. Lookout is een firma gespecialiseerd in het beveiligen van smartphones die runnen op Android, Windows en BlackBerry. 

De spelletjes werden gebundeld met kwaadaardige software die automatisch nummers belde, meer bepaald premium-rate telefoondiensten, in Somalië, Italië en nog enkele andere landen. De spelletjes waren alleen te downloaden op het Mobile Windows Operating System maar in de toekomst kan dit aantal natuurlijk groeien. Vreemd genoeg geraakten dergelijke besmette spelletjes gemakkelijk in de Marketplace van Microsoft

De meesten mensen hadden het pas laat door. Sommigen zagen op het einde van de maand een grote factuur in de bus en hadden geen idee hoe dat precies kwam. 

Beveiliging van smartphones en andere mobiele apparaten zit in de lift aangezien we steeds meer en meer mobiel werken. Niet alleen werken en surfen maar ook betalen met ons mobiel device staat in de startblokken klaar om een grote sprint te nemen.

Er zijn 3 partijen die nu in hun handen wrijven: wij, brave burgers, een resem marketeers die aan de slag kunnen met nieuwe kanalen en een boel hackers. Hou dus je factuur in de gaten of kies voor een pre-paid optie, want als je gehacked bent, is het meestal al te laat.

Mogen wij allemaal hopen dat andere Mobile Device builders en aanbieders van software via dergelijke online stores wél een controle uitvoeren op dergelijke malicious software. Apple controleert apps op functionaliteit maar scannen ze de code ook? Doet Google ook moeite om verder te graven of wordt het toekomstige Android platform voor apps ook een potentiële speeltuin voor hackers?