Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Sinds midden mei 2009 is de nieuwe online antwoordmachine Wolfram Alpha officieel opengesteld voor het grote internetpubliek. De computational knowledge machine is geen zoekmachine zoals Google, maar een superbrein dat meteen een antwoord op je vraag geeft.
Alpha denkt en handelt als een mens. Welkom aan het semantische web 3.0. Staat Alpha al als speed-URL geprogrammeerd in jouw smartphone?
Wonderkind Stephen Wolfram
Alpha is het geesteskind van de Britse informaticus en natuurkundige Stephen Wolfram (50), die met zijn Wolfram Research wereldberoemd is geworden door het wiskundige computerprogramma Mathematica. Je kan Mathematica de waardige opvolger noemen van de rekenlat van vroeger.
Stephen Wolfram hield de ontwikkeling van zijn kennisberekeningsmachine Alpha Wolfram jarenlang geheim tot hij het in de lente van 2009 wereldkundig maakte.
Geen brute rekenkracht maar intelligentie
De ambities van Alpha zijn niet mis: alle data die op deze planeet beschikbaar zijn toegankelijk maken en visualiseren. De revolutie van Alpha is niet dat ze veel data ter beschikking stelt, maar wel dat jouw vraag op een intelligente manier wordt geïnterpreteerd.
Voorlopig kan je alleen Engels met haar praten. Type bijvoorbeeld “Father Damien” in en je krijgt de gegevens over de heilige Pater Damiaan. Welk weer was het op je geboortedag? Of heb je hulp nodig met een wiskundige formule? Geen probleem, maar ik was wel teleurgesteld dat Wolfram Alpha geen weet heeft van het bestaan van levende legende Eddie Merckx. Shame!
Eerste grote stap richting web 3.0
Waar Google nog een vrij platte search uitvoert op alle mogelijke pagina’s, gaat Alpha een flinke stap verder en probeert het te begrijpen wat je eigenlijk wilt zoeken. En dat is niet leuk voor Google.
Het onaantastbare Google wordt door een piepkleine concurrent toch technisch het vuur aan de schenen gelegd. Als Google wil bijblijven dan zal het ook een serieuze inspanning moeten doen. Dat wordt nog een spannende strijd.
Ik denk dat Wolfram Alpha een trouwe achterban heeft, waarschijnlijk uit de zakelijke en educatieve hoek, maar of het razend populair gaat worden betwijfel ik. Het is zeker een eerste stap richting het intelligente (semantische) web. Wordt beslist vervolgd.