Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
De huidige coronaregels staan opnieuw wat meer toe. Zo is telewerk enkel nog aangeraden, waardoor veel werkgevers hun werknemers terug naar kantoor roepen. Er worden dus wat meer kilometers gemaakt. Tegelijkertijd vertellen we niets nieuws als we zeggen dat de brandstofprijzen stijgen en blijven stijgen. Hoe ga je daarmee om en hoe kan je besparen?
Extra brandstofkosten, maar besparen op de energierekening
Het staat in ieder geval vast dat er weer meer kilometers worden afgelegd. Dat we dat ook op een pijnlijke manier zullen voelen in onze portemonnee is nog af te wachten. Niet alleen de brandstofprijzen scheren namelijk hoge toppen, dat is ook wat de energieprijzen doen. Al dat thuiswerken en verwarmen heeft zeker invloed gehad op de energierekening. Als de verwarming nu enkele graden lager kan staan, valt er sowieso al een besparing te realiseren. Uiteraard is dat ook sterk afhankelijk van de praktijksituatie. Als een van de partners nog steeds van thuis uit werkt, speelt dat compenserend effect uiteraard niet mee. Gelukkig staat de lente voor de deur en wordt het weer wat warmer, dat wel.
Voor je woon-werkverplaatsingen kan je bovendien rekenen op een kilometervergoeding. De forfaitaire kilometervergoeding die de werkgever daarvoor betaalt, bedraagt sinds 1 juli 2021 € 0,3707 per kilometer. Dat bedrag is vrijgesteld van belastingen en RSZ-bijdragen. Een werkgever kan ook meer betalen, maar dan geldt de vrijstelling niet. De kilometervergoeding is in ons land vrij hoog, zeker in vergelijking met Nederland waar de kilometervergoeding niet meer dan € 0,19 per kilometer bedraagt.
Verzekeringen vergelijken om te besparen op de autokosten
Verder is vergelijken het codewoord. Dat doe je in de eerste plaats door autoverzekeringen te vergelijken, want er zijn vaak grote prijsverschillen. Houd wel altijd rekening met het totaalplaatje en kijk niet alleen naar de prijs. Het eigen risico en extraatjes, zoals jokers die voorkomen dat je schadevrije jaren verliest, zijn er bijvoorbeeld om rekening mee te houden.
Ga daarnaast na of een kilometerverzekering, waarbij de premie wordt berekend op basis van het aantal gereden kilometers, een interessante optie is. Als je dan niet hebt gereden – bijvoorbeeld omdat de coronamaatregelen opnieuw strenger worden – krijg je geld terug. Er bestaan talloze websites om eenvoudig verzekeringspremies te vergelijken. Als je een kilometerverzekering overweegt, kan je de premie voor de verzekering auto berekenen via de website van Corona Direct.
10% minder brandstof verbruiken en tot 20 cent per liter minder betalen
Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste tankstations kan soms tot wel 20 cent per liter oplopen. Op 50 liter scheelt dat toch al 10 euro. Ook hiervoor bestaan er vergelijkingswebsites. Onder andere de website Carbu is een veelgebruikte website om brandstofprijzen te vergelijken. Een steekproef op een doordeweekse werkdag in Gent leverde een verschil op van zo’n 14 cent per liter of 7 euro op 50 liter. Het duurste en het goedkoopste tankstation lagen op slechts 3 kilometer van elkaar.
Besparen op de brandstofkosten kan je daarnaast doen door een tankkaart te gebruiken. Sommige tankkaarten leveren je direct korting op, bij andere tankkaarten reken je op een spaarsysteem. Bij Q8 kan je bijvoorbeeld Smiles verzamelen die je inruilt voor shoptegoed bij Delhaize. Vergeet ten slotte niet om zuinig te rijden, want daarmee kan je tot wel 10% minder brandstof verbruiken, en lees ook onze andere tips om te besparen op de vaste lasten.