Toyota GAZOO Racing boekt historische overwinning op Spa-Francorchamps

Toyota GAZOO Racing boekt historische overwinning op Spa-Francorchamps

Vorig artikel Volgend artikel

Bij Toyota hebben ze terecht wel wat te vieren. Afgelopen weekend won op Spa-Francorchamps de Toyota GR010 HYBRID (met het startnummer 8) als eerste Hypercar ooit een WEC-race. De voortekenen waren er al want bij de kwalificatie nestelden beide Toyota’s zich op de eerste 2 plaatsen. Snelste tijd ging naar Kobayashi terwijl Kazuki Nakajima in 2:01.266 de tweede tijd reed.

Maar ook al sta je vooraan, dat moet er nog steeds gewonnen worden. En dat lukte uiteindelijk glorieus tijdens de 6 uur van Spa-Francorchamps. Het verschil op de meet tussen de Toyota #8 en de Alpine Hypercar ( de uiteindelijke #2) bedroeg net iets meer dan een minuut.

Het seizoen duurt nog lang maar Toyota GAZOO Racing is met een historische en klinkende overwinning aan het nieuwe Hypercar-tijdperk van het FIA World Endurance Championship (WEC) begonnen.

Spa‑Francorchamps_1.j

Vijfde overwinning op Spa-Francorchamps

Het is al voor de vijfde keer op rij dat Toyota GAZOO Racing de 6 uur van Spa-Francorchamps heeft weten te winnen. De voorsprong op de nummer twee bedroeg 1:07.196 seconden. Met de overwinning in België is Toyota’s racedivisie met succes begonnen aan de uitdaging om drie keer op rij wereldkampioen WEC te worden. Toyota GAZOO Racing wist eerder al het kampioenschap in het seizoen 2018/2019 en 2019/2020 te winnen.

De Hypercar-klasse is nieuw voor het World Endurance Championship en de reden waarom we een compleet nieuwe raceauto ontwikkeld hebben, de Toyota GR010 HYBRID.
- Akio Toyoda, President Toyota Motor Company

Toyota GR010 HYBRID

Met ook nog eens een derde plaats voor de Toyota GR010 Hybrid was het een dubbel succes. Akio Toyoda: "Tijdens deze eerste race wist niemand wat er precies zou gebeuren. Ik wil dan ook onze zes coureurs en alle andere teamleden enorm bedanken voor het verhogen van al onze verwachtingen met betrekking tot de snelheid en de power van de GR010 HYBRID. Aan de andere kant moeten we ons gedurende het raceseizoen continu blijven verbeteren, op weg naar het hoogtepunt van het kampioenschap, de 24 uur van Le Mans".

Spa‑Francorchamps_3.j
Spa‑Francorchamps_2.j

Volgende maand wordt het WEC-seizoen hervat met de 8 uur van Portimão, Portugal, op zondag 13 juni. (c) beeld: Toyota Nederland.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....