Marketing12.08.2021

​Alles omtrent openingsuren in België


Winkelen in België? Dat kan uitstekend. België biedt veel mogelijkheden om te winkelen. Maar er zijn ook veel kleinere winkeltjes in de drukke winkelstraten te vinden. Als je geld wilt besparen of drukte wilt besparen, is het slim om drukke winkelcentra te vermijden. De winkelcentra hebben in België een heel eigen stijl en is qua aanbod een mix van winkels die je ook in andere West-Europese steden vindt. Tot zover de algemene informatie, want hoe voorkom je dat je voor een dichte deur komt te staan? Dan is het belangrijk om te weten wat de openingsuren precies zijn.

Openingsuren verschillen met andere landen

Waar het bij onze buren in Nederland heel normaal is dat een winkel om 9 uur ‘s ochtends al open is, is dat bij ons niet het geval. De meeste winkels alhier hebben openingsuren van 10 tot 18 uur op maandag tot en met zaterdag. Sommige winkels zullen iets eerder openen of juist iets later sluiten. Daarom is het slim op de openingsuren van tevoren te raadplegen. Onze buren in Nederland hebben regelmatig koopavonden, maar die kennen we in België eigenlijk niet. Dit gebeurt alleen als er een uitzonderlijke koopavond plaatsvindt.

Vaste koopavonden zoals op donderdag- of vrijdagavond hebben we hier niet. Wel zijn er steden die een bredere sluitingstijd aanbieden. Het gaat dan vaak om toeristische steden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld leuven, waar er op één avond de sluitingstijd met een paar uur wordt opgerekt. Over het algemeen zijn supermarkten langer geopend dan gewone winkels. En houd er rekening mee dat het bij ons heel normaal is om tijdens de lunchpauze niet langs te komen, want winkels zijn dan vaak tijdelijk gesloten.

We verschillen van de Hollanders

De eeuwige strijd tussen België en Nederland is nog niet voorbij. Want op veel manieren verschillen we toch wel van de Hollanders. Waar de Hollanders zich op koopzondagen helemaal suf shoppen, hebben we dat in Nederland maar amper. Sommige winkels zijn wel op zondag open, maar dan op een een andere dag van de week gesloten. Denk bijvoorbeeld aan de bakker. Maar een koopzondag is zeer uitzonderlijk. Dat komt doordat doordat er bij wet een maximum aan gesteld is. Het is mogelijk om slechts zes koopzondagen per jaar te organiseren. Even snel op zondag naar de winkel is er nog steeds niet bij.

Wel mag de ondernemer ervoor kiezen om op een andere dag gesloten te zijn en dan op zondag open te gaan. De winkels aan de Kustlaan in Knokke zijn bijvoorbeeld op dinsdag dicht, zodat ze op zondag wel open zijn. Toeristische centra hebben soms wel koopzondagen om zo ook buitenlandse consumenten aan te trekken. In Antwerpen geldt de wet van maximaal zes koopzondagen bijvoorbeeld niet. Iedere eerste zondag van de maand wordt er een koopzondag gehouden.

Sale en Solden

Regelmatig worden er sales en solden georganiseerd. Dat zijn de zogenaamde uitverkoopperiodes. die periodes zijn bij wet geregeld. Twee keer per jaar wordt er een solden georganiseerd. Ten eerste de wintersolden die al meteen in de eerste week van januari begint en in de laatste week van januari weer eindigt. De wintercollectie wordt dan tegen een pak lager aan prijs verkocht. De korting loopt op hoe verder de consument de solden inkomt. En dat betekent dat soms ook de openingsuren gewijzigd worden. De zomersolden wordt georganiseerd van 1 juli tot en met 31 juli. Als 1 juli op een zondag valt, begint de solden een dag later. Maar als de solden op een zondag begint, is het een mooie manier om er een koopzondag van te maken en zo de openingsuren te wijzigen.

Winkeliers en consumenten kijken altijd uit naar de solden. Zo veranderen de openingsuren, kunnen zij rekeningen op een gigantische omzet en kunnen consumenten forse kortingen krijgen.

[Fotocredits – SeanPavonePhoto © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dat voor alle titels van The Blogidea Factory.