​Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort

​Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft zijn nieuwe smartphones iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max aangekondigd. Het techbedrijf uit Cupertino heeft na veel geruchten eindelijk de nieuwe telefoons aangekondigd. En veel geruchten blijken te kloppen: de toestellen zijn allemaal voorzien van een Dynamic Island, van een USB-C-poort en voor de gewone varianten geldt dat de A16-chip wordt gebruikt en de Pro’s hebben de nieuwste A17-processor. Daarnaast zijn de Pro’s gehuld in een behuizing van titanium, een enorm sterk en licht materiaal. De iPhone 15 pre-order gaat vrijdag live.

Om te zoomen

De nieuwe toestellen hebben wat meer afgeronde hoeken en zijn voorzien van een soort keramische laag op het scherm om het extra sterk te maken. Alle smartphones hebben een 48 megapixel hoofdcamera, maar dat is wel zo ongeveer waar de overeenkomsten veranderen. Laten we eerst de iPhone 15 en 15 Plus bespreken, en daarna verdergaan met de iPhone 15 Pro en 15 Pro Max.

iPhone 15 heeft een achterkant van doorkleurd glas met een matte afwerking. De behuizing is van aluminium. iPhone 15 heeft een 6,1 inch scherm en iPhone 15 Plus een 6,7 inch scherm. Het zijn Super Retina XDR-schermen met een maximale HDR-helderheid van 1600 nits. De gewone helderheid, bijvoorbeeld als je buiten loopt, is tot 2000 nits, waardoor je je scherm ook in de zon kunt blijven zien.

Qua camera is er een 48 megapixel-camera aanwezig die een nieuwe 2x telelens-optie biedt. Ook kun je drie verschillende optische zoomniveaus kiezen (0,5x, 1x en 2x). Daarnaast focust Apple op gedetailleerde portretten, ook als er niet zoveel licht in de ruimte is. Daarnaast zitten er allerlei handigheden ingebouwd waardoor hij sneller scherpstelt, waardoor kleuren realistischer overkomen en je algehele fotografievaardigheden flink omhoog lijken te schieten.

FineWoven

Pechhulp is ook nieuw: hierbij maakt de iPhone gebruik van satellieten om contact te leggen met een pechhulpdienst voor de auto. Dit is alleen in de Verenigde Staten beschikbaar en bedoeld voor plekken waar je geen normaal bereik hebt. De telefoon gebruikt de A16-chip en kan nu nauwkeuriger zoeken als je ‘zoek mijn vrienden’ gebruikt. Dat hebben we ook te danken aan ultrawideband (2e generatie). De smartphones draaien op iOS 17, de update van het besturingssysteem van Apple.

Goed nieuws voor vegans: Apple maakt geen gebruik meer van leer in zijn producten. Logisch: het wil alleen nog Co2-neutrale producten aanbieden in 2030. Leer is bepaald niet goed voor de wereld, kijkend naar duurzaamheid. Nu gebruikt Apple FineWoven, een soort ander materiaal dat voelt als suede.

iPhone 15 en 15 Plus verschijnen in de kleuren roze, geel, groen, blauw en zwart. Je kunt ze vanaf 15 september bestellen en ze worden geleverd vanaf vrijdag 22 september. iPhone 15 is verkrijgbaar vanaf 969 euro en iPhone Plus is er vanaf 1119,12 euro. iOS 17 is vanaf 18 september beschikbaar.


iPhone 15 Pro Max

Dan de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Ze onderscheiden zich van hun broertjes door hun titanium behuizing, hun A17 Pro-chip en de nieuwe actieknop. Die laatste kun je laten doen wat jij wil: wil jij graag je camera openen op een snelle manier, dan kun je dat instellen voor die knop. Liever je zaklamp aan? Ook dat kun je onder die knop zetten. De toestellen hebben ook de nieuwe afgeronde randen en bieden daarnaast diverse camera-upgrades voor nog professioneler lijkende kiekjes.

De camera biedt hetzelfde als zeven professionele lenzen om een betere beeldkwaliteit te bewerkstelligen. De 48-megapixel hoofdcamera biedt een nieuwe standaardresolutie van 24 megapixel. De Pro Max is helemaal een fotografie-held: die heeft een 5x telelenscamera (met een brandpunt van 120 mm). Je kunt op de hoofdcamera schakelen tussen de brandpuntsafstanden 24 mm, 28 mm en 35 mm.

Sowieso lijkt Apple hoog in te zetten op professioneel gebruik van hun Pro-telefoons. Zo heeft het een los verkrijgbare USB-3-kabel ontwikkeld waarmee creators hun beelden nog sneller kunnen overdragen. Ook kunnen er 48 MP ProRaw-beelden worden geschoten die meteen op je Mac worden gezet via je iPhone. Later dit jaar komt daar zelfs ruimtelijke video bij.

De A17 Pro-chip is vooral heel goed voor gamen, want het maakt raytracing mogelijk voor extra mooie graphics en Apple belooft zelfs dat je er heel behoorlijk op kan gamen, alsof je een kleine PlayStation 5 of Xbox Series X bij je hebt. Je kunt er Resident Evil op spelen en de nieuwe Assassin’s Creed Mirage. Dat de CPU 10 procent zo snel is en de GPU 20 procent zorgen voor betere prestaties. De chip heeft zelfs een AV1-decoder waardoor je streamingdiensten op hoge kwaliteit kunt kijken.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn verkrijgbaar in 4 nieuwe uitvoeringen: zwart titanium, wit titanium, blauw titanium en naturel titanium. Je kunt hem bestellen vanaf 15 september. Op 22 september zijn ze leverbaar en ook deze telefoons zijn in FineWoven (nepleer) verkrijgbaar. iPhone 15 Pro is er vanaf 1229 euro en de Pro Max vanaf 1479 euro.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...