iOS 14 is nu beschikbaar: dit zijn de nieuwe functies en verbeteringen

iOS 14 is nu beschikbaar: dit zijn de nieuwe functies en verbeteringen

Vorig artikel Volgend artikel

Goed nieuws voor iedereen met een iPhone: je kunt nu iOS 14 installeren en deze release komt met interessante nieuwe functies en verbeteringen. De laatste updates van iOS 13 waren niet heel bijzonder, maar we kunnen alvast verklappen dat iOS 14 dat wel is. Het is namelijk een grote update en fans en kenners zijn er al heel enthousiast over. Misschien heb je al een melding gekregen, anders kun je altijd zelf het initiatief nemen en naar Instellingen > Algemeen > Software-update gaat en iOS 14 meteen op je iPhone zetten.

Nieuwe functies van iOS 14

iOS 14 komt dus met verschillende gloednieuwe, handige en leuke functies. Een aantal ervan gaan ons leven als iPhone-gebruiker gemakkelijker maken. Andere functies zijn vooral leuk om te hebben of handig als je gebruikmaakt van Messenger. Hoewel ik al sinds de iPhone 4 alleen nog meer iPhones gebruik, heb ik de voordelen van Messenger nog niet kunnen ontdekken. Don't kill me Apple-fans! We lichten nu in ieder geval alvast een aantal van de nieuwe functies uit.

1. Tik op de achterkant

Je hebt het misschien al gezien in het filmpje hierboven. De 'Back Tap' of 'Tik op de achterkant' functie is heel handig. Het is eigenlijk ontworpen voor mensen met een beperking, die hiermee nog gemakkelijker hun iPhone kunnen bedienen. Toch is het voor ons allemaal een handige functie. Door 2 of 3 keer op de achterkant van je toestel te tikken zet je acties in gang. Je kunt zelf bepalen welke acties je met de Back Tap wilt activeren. Een schermafbeelding maken wordt met deze functie wel heel gemakkelijk.

2. Video's beeld-in-beeld afspelen

Wat ons betreft ook een enorm handige nieuwe functie: video's die beeld-in-beeld (Picture in Picture) afspelen. Op de iPad kan het al langer en nu eindelijk ook op de iPhone. Als je een video aan kijken bent en een andere app of nieuw scherm opent, blijft je video in een hoek van het scherm afspelen. Werkt trouwens ook met FaceTime videogesprekken. Handig!

3. Widgets

Je homescreen krijgt een hele nieuwe look & feel met de widgets die je hier kunt plaatsen. Android-gebruikers kunnen dit al veel langer doen en gelukkig heeft Apple zich -eindelijk- gerealiseerd dat het ook op de iPhone moet komen. Widgets kun je nu rechtstreeks op je scherm plaatsen in een door jou gewenst formaat (klein (2×2 app-icoontjes), middel (2×4 app-icoontjes) en groot (4×4 app-icoontjes). En nog meer goed nieuws: niet alleen Apple kan widgets maken, ook andere ontwikkelaars bieden deze aan. Het scherm van je iPhone krijgt er een compleet nieuw uiterlijk door. We like!

Je voegt widgets toe door je vinger wat langer op het scherm te houden totdat de app-icoontjes wiebelen. Klik op het plus-teken linksboven en daarna op de widget die je wilt gebruiken. De rest spreekt voor zich.

Apple widgets
Widgets in iOS 14

4. Zoeken naar een emoji

Dit is nu echt een voorbeeld van een kleine verandering die ons dagelijks leven gemakkelijker gaat maken. Besteed jij ook teveel tijd aan het zoeken naar die ene emoji? Dat is in iOS 14 veel gemakkelijker geworden, want nu zoek je ze gewoon op en ben je niet onnodig lang bezig met scrollen door een eindeloos aanbod aan emoji.

5. Foto's een omschrijving geven

Ik geef eerlijk toe dat er -kuch- 22.000 foto's op mijn iPhone staan. Je kunt je wel voorstellen dat het heel lastig is om dan precies die ene foto uit 2018 of 2019 terug te vinden. Apple probeert het ons al steeds gemakkelijker te maken door te zoeken op een bepaald jaar of een plaats, maar dan nog is het af en toe een uitdaging. Nu kun je, nadat je een foto omhoog hebt geschoven, een omschrijving toevoegen.

6. App bibliotheek

Heb je pagina's vol apps op je iPhone staan? Dan gaat de App bibliotheek (App Library) je helpen om alles beter te organiseren. Deze nieuwe functie maakt namelijk automatisch een overzicht van al je apps en doet suggesties voor een indeling in categorieën. En als je een app niet kunt vinden, zet je alle apps op alfabetische volgorde in je bibliotheek.

Nog meer nieuwe functies in iOS 14

We zijn heel blij met deze nieuwe functies, maar er is nog veel meer. Wat denk je bijvoorbeeld van een nieuwe Apple Translate-App? En verbeteringen voor Maps (hoewel er niets beter is dan Google Maps, sorry Apple) en Siri. Lees hier meer en ga er zelf mee aan de slag. Er valt genoeg te ontdekken in iOS 14!

Foto's: Apple

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn,...