Technology27.03.2020

​Bitcoin koers daalt door het Coronavirus, maar populariteit neemt toe


Binnen een maand daalde de waarde van een bitcoin van 9.400 euro naar 4.400 euro. Dat is een afname van maar liefst 5.000 euro. Deze daling is te verklaren door de paniek op de financiële markten door het coronavirus. Toch is bitcoin populairder dan ooit.

Regels volgen

Dat bitcoin nu populair is, komt door twee dingen. De eerste is uiteraard de lage waarde, dat lijkt een once-in-a-lifetime kans. Het tweede heeft te maken met een simpele regel in de code van bitcoin. Die regel zorgt ervoor dat in mei nog maar de helft nieuwe bitcoins erbij komen.

Een van de eerste regels tijdens de economieles is dat vraag en aanbod met elkaar dansen om tot een prijs te komen. We weten niet of de vraag toe- of af zal nemen maar dat het aanbod van nieuwe bitcoins afneemt is zeker.

Hard werken wordt beloond

In de code van bitcoin staat dat gemiddeld elke tien minuten een nieuw blok aan de blockchain mag worden toegevoegd door één partij. De gelukkige krijgt een beloning van 12,5 bitcoins. Dat is nu ongeveer 50.000 euro waard. Niet slecht zou je denken.

Die deelnemende partijen noemen we miners omdat ze als het ware repetitief werk doen om blokken te vinden. Daarvoor moeten zij veel computerkracht inzetten en dat proces kost veel geld. Denk hierbij aan de aanschaf van apparatuur maar ze moeten ook betalen voor huisvesting, personeel en elektriciteit. Dat bekostigen ze allemaal door die nieuwe bitcoins te verkopen op de markt.

Beloning wordt gehalveerd

Een andere belangrijke regel is dat na 210.000 gevonden blokken de beloning voor miners halveert, omgerekend is dat elke vier jaar. Iedereen die deelneemt aan het bitcoinnetwerk weet dit. Zo ontvingen miners eerst 50 bitcoins voor ieder blok, daarna werd dit 25 bitcoins en nu is de beloning 12,5 bitcoins. In mei van dit jaar wordt dit weer verlaagd naar 6,25 bitcoins.

Tenzij de waarde van bitcoin verdubbelt, betekent dit dat miners die coins voor meer geld moeten verkopen om uit de kosten te komen. In theorie zou dat de waarde van bitcoin ten goede moeten komen.

Dit weet de markt ook en die kan daar nu goed op vooruitlopen. Dat zie je ook terug aan de interesse voor bitcoins op de markt. Veel mensen die al bitcoins hebben kopen nu nog meer bitcoins omdat de bitcoin koers zo hard gedaald is door COVID-19. Anderen waren juist aan het wachten totdat de bitcoin koers laag genoeg stond om in te stappen. Als klap op de vuurpijl zijn aandelen en obligaties ook hard gedaald. In theorie is bitcoin net als goud een verzekering tegen deze investeringsklassen.

Daarnaast anticiperen zij allemaal op een prijsstijging door die halvering van de beloning.

Leer van eerdere halveringen

Deze investeerders leren door naar het verleden te kijken. In 2012 vond bijvoorbeeld de eerste halvering plaats. Een jaar later bereikte bitcoin een tot dan toe all time high. Dit gebeurde ook het jaar na de volgende halvering in 2016. Toen groeide bitcoin binnen een jaar met maar liefst 2.780% door naar het absolute hoogtepunt van bijna 17.000 euro.

De verwachting is dat die top na de volgende halvering in mei ingehaald wordt door een hogere top. Dat de koers laag staat en gunstig is voor investeerders, verklaart waarom bitcoin nu zo in trek is.

[Fotocredits © Sergey Nivens – Adobe Stock]