​Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden

​Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden

Vorig artikel Volgend artikel

We starten het jaar 2021 in een lockdown. Ons huis is onze werkplek en de plek waar we ontspannen. We willen van alles in huis en tijdens ons werk. Zowel offline als zeker ook online. Connectiviteit vormt hierbij vaak een grote uitdaging. Voorloper Xiaomi heeft een duidelijke strategie voor de komende jaren wat betreft 5G en Artificial Intelligence of Things (AIoT)/Internet of Things (IoT). In goed Nederlands het internet der dingen.

mi-tv-lux-oled-transparent-edition-011 (1)

Nieuwe aanpak door de crisis

De lockdown vraagt een nieuwe aanpak; een nieuwe vorm van verbonden zijn met slimme oplossingen. Denk aan bedienbare luchtreinigers, smart smeakers, en slimme verlichtingen. Zeker nu Xiaomi komt met een strategie die Artificial Intelligence of Things (AIoT) en 5G smartphone integreert. Het Chinese techbedrijf maakt 5G smartphones van instapniveau tot meer hoogwaardige modellen en biedt zo iedereen de kans om de voordelen van de nieuwe 5G technologie te ontdekken.

Xiaomi’s Artificial Intelligence of Things (AIoT)

In de moderne maatschappij omringen we ons met een overvloed aan slimme apparaten, van de telefoon in onze broekzak tot de luidsprekers in de woonkamer, tot het beveiligen van woningen. Ze omvatten wat we het Internet of Things (oftewel: internet der dingen) noemen.

Deze apparaten zijn ontworpen om ons leven makkelijker te maken door middel van technologie. Het staat voor het op afstand kunnen bedienen van een ecosysteem aan apparaten met de smartphone.

Vaak zijn apparaten gefragmenteerd en vereisen nog veel input van de gebruiker om echt goed te werken. Artificial Intelligence of Things (AIoT) - de slimmere versie van het Internet of Things - heeft tot doel dit handmatig bedienen van apparaten te elimineren en ervoor te zorgen dat alles op 1 plek te bedienen is. Door de apparaten onze gewoontes in kaart te laten brengen en aan elkaar door te geven hoe en wanneer ze moeten functioneren, zullen we een aantal alledaagse taken die wij vervelend vinden of die veel tijd vragen, aan apparaten overlaten. Hierbij kan je denken aan slimme verlichting die weet wanneer je je in een ruimte bevindt, of een speaker.

schermafbeelding-2021-01-06-om-17-49-47
Mi LED Desk Lamp 1S.

Infrastructuur is noodzakelijk

Voorwaarde is dat we over een infrastructuur beschikken die alle verschillende toepassingen van de technologie kan ondersteunen en grote hoeveelheden data kan verwerken. Het toekomstige 5G zorgt ervoor dat we sneller en beter verbonden zijn en dus voor een betere interconnectiviteit tussen verschillende devices - smartphones én andere apparaten.

Xiaomi beschikt over een heel ecosysteem van dit soort AIoT producten en 5G smartphones die ons leven makkelijker maken. In 2020, registreerde Xiaomi wereldwijd 289 miljoen IoT apparaten. Dat waren er 35,8% meer dan het jaar voordien. Het aantal mensen dat vijf of meer IoT apparaten had aangesloten, is gestegen met 59%.

2021 het jaar voor een slimmer leven

Aan de verkopen van IoT producten tijdens de lockdown periode wordt duidelijk dat 2021 het jaar is waarin er slimmere oplossingen worden bedacht om efficiënter en zelfs gezonder te leven. Zo blijkt uit de jaarlijkse GfK Smart Home Monitor 2020 dat tijdens de lockdown de verkoop van smarthome apparaten met 500-700% is gestegen.

mi-electric-scooter-pro-de-3 (1)
Mi Electric Scooter Pro DE.

Onmisbare wearables in 2021

In 2021 is de wearable onmisbaar om het essentiële aantal stappen per dag te monitoren, gezien het wegvallen van woon-en werkverkeer. Zo zien we bij een Xiaomi de nieuwe Mi Watch Lite. De wearable breidt het spectrum aan mogelijkheden uit met een speciale slaapstand meter, een ademhalingstracker om stress te verminderen en een activity tracker die alle thuis workouts professioneel begeleidt.

Het werken in een huis met verwarming en weinig naar buiten kan zorgen voor een muffe bedoening in huis. De luchtreiniger Mi Air Purifier Pro H zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte wordt gefilterd met een HEPA-filter. Stof, pollen, haren en fijnstof filtert de luchtreiniger uit de lucht. Een HEPA-filter verwijdert minimaal 99.95% van fijnstofdeeltjes van 0.3 µm. Grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes. Voor droge luchttoevoer van de verwarming kan een luchtbevochtiger Humidifier een uitkomst bieden.

Efficiënter en duurzamer vervoer in 2021

De impact van de pandemie COVID-19 vraagt om nieuwe, duurzame vormen van vervoer, zoals smart mobility; elektrische voertuigen die lange afstanden kunnen afleggen. Volgens de Deloitte City Mobility Index 2020 zal het concept van vervoer door de impact van COVID-19 enorm veranderen; de definitie van veilig vervoer is veranderd; het gaat niet alleen om veilig vervoer als ook om individueel reizen met zo min mogelijk besmettingsrisico. Deze trend zien we terug in de toename in de verkoop van elektrische fietsen en elektrische scooters. Dit zijn duurzame, maar snelle alternatieven om individueel te reizen tijdens de pandemie.

Innovatie dankzij 5G

De corona-pandemie zal de adoptie van AIoT en 5G vrijwel zeker versnellen, stelt het Chinese techbedrijf. Enerzijds omdat het verdergaande innovatie mogelijk maakt die kan bijdragen tot een gezondere en veiligere levensstijl, bijvoorbeeld door contactloze identificatie- en beveiligingssystemen die gebruik maken van gezichtsherkenning. Anderzijds kunnen AIoT en dus 5G ook helpen bij de verschillende aspecten van het detecteren van virussen en het beperken van de verspreiding ervan. Zo kunnen thermische sensoren en AI bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van mensen die geïnfecteerd zijn, en kan AI worden gebruikt om te communiceren met de mensen met wie ze in contact zijn geweest.

headimage
Internet of Things van Xiaomi.

Xiaomi gelooft in groei

Xiaomi gelooft ook dat de markt voor wearables enorm zal groeien. De wearables monitoren gezondheid en beweging maar ook bijvoorbeeld ademhaling en stress. Volgens Xiaomi gebruiken veel consumenten op dit moment al wearables zoals de Mi Smart Band of de nieuwe Mi Watch Lite om inzicht te krijgen in hun persoonlijke gezondheid.

Xiaomi is er echter van overtuigd dat er een stijgende vraag zal zijn naar slimme health toepassingen gericht op het opvolgen van gezondheid op alledaagse apparaten zoals tv's en camera's. AIoT kan deze slimme apparaten met elkaar verbinden om als één ecosysteem te functioneren en zo een completer beeld te krijgen.

[Fotocredits © onlyyouqj - Adobe Stock]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...