Algemeen28.01.2010

Hoe verslaafd ben jij aan sociale netwerken?


Hoe verslaafd ben jij aan sociale netwerken?

Een sociaal netwerk gebruiken om wat foto’s op te laden, een berichtje te posten en met mensen te communiceren is een geliefkoosde bezigheid van honderden miljoenen mensen wereldwijd, ook van ondergetekende, al ben ik meer een social media geek. En als ik de test afleg die een psychologe hiervoor heeft ontwikkeld ben ik zelfs verslaafd aan social media. Kan sociaal netwerkgebruik leiden tot verslaving of niet? En wat is dat dan, die zogezegde verslaving? En waarom heeft de organisatie van die psychologe dan een Twitter account?

Soms wordt er intensief online sociaal genetwerkt voor zakelijke redenen (denk aan LinkedIn) maar volgens de pyschologen vind je ook daar vaak gedrag dat sterk aanleunt bij verslaving. En bij particulier gebruik is dat niet anders.
  
Een van de mensen die zich op het thema toelegde, is klinisch psychologe Kimberly Young, die aan het hoofd staat van het Amerikaanse ‘Center for Internet Addiction Recovery’ (jawel, dat bestaat).

Ze heeft een tijdje terug een lijstje met ‘waarschuwingssignalen’ opgesteld om na te gaan of je verslaafd bent aan social networking.

Ik som de belangrijkste puntjes even op zodat je zelf kunt nagaan of je ook verslaafd bent (bereid je maar voor op een ‘cold turkey’):

  • Ben je vaak bezig met je sociale netwerk als je er niet op bent? Denk je aan je vorige bezoek er aan of kun je niet wachten tot het volgende?
  • Heb je de indruk dat je steeds meer tijd wilt doorbrengen op Netlog, Hyves, Facebook of wat dan ook vooraleer je ‘genoeg’ hebt gehad?
  • Heb je al een paar keren geprobeerd om minder op je geliefkoosde sociale netwerksite te vertoeven en lukte dat je niet?
  • Voel je je bij een verminderd gebruik van je favoriete sociale netwerktoepassing rusteloos, down of wat prikkelbaar?
  • Blijf je vaak langer online dan eigenlijk de bedoeling was?
  • Lieg je soms tegen mensen over de tijd die je doorbrengt op Facebook en consoorten en wat je er doet?
  • Gaat het gebruik van je favoriete site soms ten koste van persoonlijke relaties of je werk?
  • Heb je de indruk dat je vaak je sociale netwerksite bezoekt om je minder bang, schuldig, down, machteloos of wat dan ook te voelen?

Als je op veel van deze vragen (of allemaal) positief moet antwoorden, is het volgens het ‘Center for Internet Addiction Recovery’ tijd om er met iemand over te praten.

Een Internetverslaving verschilt niet zo veel van een andere verslaving volgens de experts. Uiteindelijk zijn alle verslavingen een poging om een soort emotioneel evenwicht te vinden, zeker in stressvolle tijden, zeggen ze.

“Hallo, mijn naam is Stijn en ik ben al zeven dagen niet op Facebook geweest”. Ik lach niet met verslaving hoor maar soms lijkt het alsof alles een ziekte moet zijn. Pittig detail: je kunt het ‘Center for Internet Addiction Recovery’ volgen via Facebook, Twitter en LinkedIn. Het centrum heeft ook een zeer prominente AddThis button.

Bron: SafeComputing