Algemeen04.03.2010

PHL-studenten maken mobiele applicaties


PHL-studenten maken mobiele applicaties

Afgelopen maandagochtend stelden studenten Toegepaste Informatica van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) in Hasselt een aantal splinternieuwe applicaties voor. Achtereenvolgens gaat het om een online poker game op een Google Android smartphone, een mobiele forum voor de supporters van STVV, een handige mobiele tool om de weg naar huis makkelijk te vinden en –last but not least – een toepassing waarmee personen met een mentale handicap gebruik kunnen maken van mails, multimedia en zelfs een winkellijstje kunnen samenstellen.

Android poker game en STVV

Een aantal studenten mochten hun inspiratie loslaten op een online multiplayer poker game. Informaticastudent Koen Olaerts: “Puur voor de funfactor, natuurlijk, want je kan er geen geld mee winnen, of – belangrijker, geen geld mee verliezen. Maar dit was wel een heel interessante oefening. Dit soort applicaties zijn tegenwoordig enorm populair, dus in onze toekomstige jobs zullen we wellicht met dit soort opdrachten geconfronteerd worden. Als je dan weet dat we al met echte vragen van bedrijven hebben kunnen werken, dan zijn we goed voorbereid op de toekomst!”

11111

 
Computers zijn er ook voor personen met een mentale handicap

Voor vzw De Meander, een voorziening voor personen met een mentale handicap, werd een applicatie ontwikkeld waarmee de bewoners door het gebruik van een touchscreen en aan de hand van iconen en symbolen een mail of een winkellijstje kunnen samenstellen, een liedje kunnen beluisteren of een film kunnen bekijken. “Dit project kreeg de titel “Wij willen ook computeren” omdat onze bewoners dat ook écht graag willen”, stelt directeur Luc Lemkens. “Aan de hand van symbolen die bediend worden via een aanraakscherm kunnen onze mensen nu ook ‘computeren’ en daar zijn ze héél tevreden mee!”
 
Breng me naar huis!

Voor het Sint-Truidense IT-bedrijf Yappa, zelf gespecialiseerd in de ontwikkeling van dynamische websites en webapplicaties, mochten de studenten twee projecten maken. Een eerste project werd getiteld “Get me home”. “Het gaat om een mobiele toepassing die op smartphones kan worden geïnstalleerd en die de gebruiker vertelt waar hij of zij zich bevindt. Dan geeft de applicatie alle mogelijkheden die er zijn om naar huis te geraken: met de bus, met de trein of gewoon te voet. “Met andere woorden: een moderne toepassing die eigenlijk niet meer op je smartphone mag ontbreken”, zegt Koen Rogiers, laatstejaars Toegepaste Informatica aan de PHL.

222222