Redactie Belgiancowboys - bereikbaar via redactie [at] belgiancowboys.be
Cowboys weten dat het er al eens hard aan toe kan gaan. Ook in de bouwsector zijn we dat intussen wel al gewoon. In tegenstelling tot een echte revolverheld bewapenen we ons dan ook maar beter met een aantal preventieve maatregelen. Alleen zo kan je écht veilig werken in de bouw. Toch zijn er nog een aantal andere tips waar je maar beter rekening mee houdt.
# 1. Maak er geen rommeltje van
Op een bouwwerf komen diverse ploegen, specialisten, aannemers en ingenieurs. Vaak is het er een komen en gaan van mensen, waarbij lang niet alleen Nederlands wordt gesproken. Dat werkt wanorde in de hand en zo wordt het er al snel een rommeltje. En een rommeltje? Dat is gevaarlijk, zeker indien de bewegingsruimte beperkt wordt. Maak daarom goede afspraken over de orde en de netheid, ook na het verlaten van de werkplek. Ligt er alsnog afval op de werf? Natuurlijk mag je dan wel eens uit je slof schieten, maar zorg er toch maar vooral voor dat het wordt opgeruimd. Opgeruimd werkt netjes en netjes werkt veilig.
# 2. Werk ook op grote hoogte veilig
Wanneer je in de hoogte werkt, is orde en netheid misschien nog belangrijker. Met de beperkte oppervlakte van het platform behoud je maar beter een optimale bewegingsvrijheid en minimaliseer je tot slot best de kans op struikelen en vallen. Controleer natuurlijk ook zelf even de staat van de ladder en de stabiliteit van de ondergrond. Lijkt een trapladder jou niet veilig genoeg te zijn of moet je werken op grote hoogte? Durf jouw verantwoordelijke daar dan ook op te wijzen en vraag naar een stelling met ingebouwde valbeveiliging. Als het over veiligheid gaat, zal de werfverantwoordelijke heus niet uit de heup schieten.
# 3. Draag geschikte beschermkleding
Indien we het hebben over veilig werken in de bouw, hebben we het ook over het gebruik van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen. Het dragen van een veiligheidshelm of een stootpet is bijvoorbeeld een must. Maar denk ook aan andere veiligheidsmiddelen zoals gehoorbescherming, oogbescherming, hand- en voetbescherming. Ook een overall, werkbroeken en veiligheidsschoenen mogen niet ontbreken.
Wat ons betreft is een werkbroek van engelbert strauss bijvoorbeeld een aanrader. Deze werkboeken bieden immers niet alleen een optimale bescherming, maar ook de nodige opbergruimte waar we in de bouw naar op zoek zijn. De keuze voor engelbert strauss heet geen toeval. Met meer dan 1.200 medewerkers werkt het bedrijf iedere dag opnieuw aan kwalitatieve kleding voor in de bouw, de industrie en de dienstverlening. En na een leven in de bouw leggen onze cowgirls graag uit hoe je de gebruikte kleding gewoon pimpt voor een nieuwe hippe look!
# 4. Gebruik het juiste gereedschap voor de juiste taak
Je zou niet de eerste zijn die zich in de voet schiet. Letterlijk, want met een nagelmachine let je toch maar beter op. Tijdens het werken gebruik je daarom niet zomaar het eerste het beste gereedschap dat je vinden kan. Elk werk heeft immers zijn meest geschikte tools. Bovendien inspecteer je vooraf maar beter de staat waarin het gereedschap zich bevindt, net zoals de veiligheid ervan. Weet je niet hoe het toestel functioneert? Neem dan de handleiding grondig door of spreek iemand aan om jou een en ander uit te leggen. Belgische cowboys of niet: een ander voor jou in de bres laten springen, is nog steeds een betere keuze dan jezelf voor de kop schieten. Neem het van ons aan.