Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
Ik heb ongeveer vier weken rondgelopen met de de Huawei Watch 2, de nieuwste smartwatch van het Chinese bedrijf. Huawei heeft deze keer niet gekozen voor de classic look, zoals hun eerste smartwatch, maar een mix van classic en meer sportievere look. Ik was best tevreden van de Huawei Watch 2, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.
Huawei Watch 2
Bij de aankondiging van de Huawei Watch 2 werd het meteen duidelijk dat deze smartwatch bedoeld was voor de sportievelingen. Zo beschikt de Huawei Watch 2 over een GPS en een hartslagmeter, zodat je tijdens je loopsessie je locatie kan bijhouden (snelheid, afstand, …) en kan de watch je hartslag continu meten. Verder heeft het ook een IP68-certificering, dat wil zeggen dat het stof- en waterdicht is. Je kan dus perfect in de regen gaan lopen, zonder je zorgen te maken over je watch.
Een simkaart kan je helaas er niet in steken, dus zul je gebruik moeten maken van de WiFi-ontvanger, of Bluetooth (om te connecteren met je smartphone) on te kunnen connecteren met het internet. Er is wel een Huawei Watch 2 4G, waar je wel een simkaart kunt insteken, maar deze is in ons land niet beschikbaar.
Sportieve Jiri
Een sportieve smartwatch is geen uitdaging om te testen voor sportieve Jiri. Ik ben een paar keer gaan lopen, zowel met mijn smartphone in mijn broek(lees: short)zak, zodat ik steeds in verbinding bleef met het internet (dat maakt de locatie-tracking net iets nauwkeuriger) als zonder smartphone en tot mijn verbazing was er weinig verschil te merken. De GPS module doet het uitstekend!
Ook de hartslagmeter was een fijne toevoeging aan mijn sportactiviteiten. Zo wist ik perfect of ik wat harder moest lopen of een beetje vertragen. Het fijnste er aan is dat ik niet meer die onnozele band rond mijn borst moest doen om mijn hartslag bij te houden. Het blijft wel iets accurater, maar het loopt aangenamer met enkel een horloge.
Dat die stof- en waterdicht is, maakte het ook wel fijn. Geen zorgen over overvloedig zweet en na de inspanning gewoon mee onder de douche, zodat die meteen weer proper was om verder te gebruiken als horloge.
Design: niet voor mij
De Huawei Watch 2 ziet er dus iets sportiever uit en dat is net wat ik persoonlijk niet wil. Ik ben meer fan van de eerste generatie, een classic-chic design. Want ja, ik draag altijd een horloge en die moet dan ook bij alle gelegenheden passen.
Pas op, het stoorde me niet. Het viel nog goed mee, dat kreeg ik ook van andere te horen. Ik blijf gewoon een fan van de classic look, dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.
Er is ook een Huawei Watch 2 Classic versie, die een iets klassiekere look heeft. Dat maakt het natuurlijk al iets chiquer uit en die zou ik dan ook kopen moest ik hem aanschaffen…
Maar ik zou hem zelf niet aanschaffen. Hij is namelijk net iets te dik is voor mijn polsen. Met een dikte van 12,6mm is die GELUKKIG net iets minder dik dan de concurrent Samsung Gear S3, maar voor mijn smalle polsen mocht het toch nog net iets dunner zijn.
Batterijduur is redelijk
Dat die zo dik is heeft als voordeel dat de capaciteit van de batterij steeg van 300 naar 420mAh. Dit zorgde er in de praktijk voor dat ik gemiddeld 2 volle dagen kon rondlopen met de smartwatch zonder hem te moeten opladen.
Een leuke toevoeging voor moest je in batterijnood geraken: je kan dan de Watch-modus inschakelen. Deze modus zorgt er voor dat alle ‘slimme’ functies worden uitgeschakeld en dat je enkel nog over een regulier horloge beschikt. Heb je een volle batterij, dan zou de Huawei Watch 2 in deze functie het ongeveer 2 tot 3 weken vol houden. Uiteraard heb ik dat niet getest, want dan kan je even goed een gewone horloge kopen 😉
Het opladen van de watch is zoals bij de meeste smartwatches ‘draadloos’. Je moet nog steeds de lader in het stopcontact steken, maar verder is het een kwestie van je Huawei Watch 2 op het dockje te leggen (klikt magnetisch vast) en hij begint op te laden.
Android Wear 2
De software waar de Huawei Watch 2 op draait is Android Wear 2 van Google. Het voordeel is dat er enorm veel apps zijn, veel meer dan bijvoorbeeld Tizen-OS waar de Galaxy smartwatches op draaien. Het nadeel voor de fabrikanten is dat ze er amper iets aan mogen veranderen/toevoegen. Voor ons als consument is dat vaak een zegen, want meestal zorgen fabrikanten voor een hoop rommel dat het systeem alleen maar vertraagd.
Het verschil zit hem dus in de watchfaces en apps die Huawei mee levert. Die watchfaces zijn uiteraard helemaal naar persoonlijke smaak, ik heb er heel veel getest! Sommigen lagen me helemaal anderen helemaal niet. Uiteindelijk maakte ik zelfs via de WatchfaceMaker app zelf een watchface, wat helemaal niet zo moeilijk bleek te zijn. De meegeleverde apps zoals al die sport apps, werkten zoals verwacht heel goed.
Enige minpuntje is misschien dat je alles via het scherm zelf moet doen. Dat wil zeggen dat je moet tikken en swipen op een klein oppervlakte om de smartwatch te bedienen. Andere fabrikanten hebben een kroontje of een ring als extra bediening, dat naar mijn mening net iets handiger werkt. Misschien iets voor de volgende generatie?
Conclusie
Ben je opzoek naar een smartwatch die tussen classic-chic en pure sporthorloge-look zit, dan is de Huawei Watch 2 (Classic) het ideale design!
Je mag wel geen dunne polsen hebben, want de Huawei Watch 2 is redelijk groot en dik. Stoort dit je niet of heb jij normale/grote polsen, dan zou deze smartwatch misschien wel de ideale kunnen zijn!
Kijk vooral zelf in de winkel of het je iets lijkt, in de meeste multimedia winkels is deze te koop en kan je dus perfect hem eens rond je pols doen om en bedienen om te zien hoe die werkt.
Qua functionaliteit doet die het uitstekend, alleen mis ik wel een extra bedieningsoptie zoals een kroontje of ring.
Kopen? Voor ongeveer 329 euro kan je de Huawei Watch 2 vinden in verschillende multimedia winkels. De Huawei Watch 2 Classic is iets duurder en komt op ongeveer 399 euro.
Verder lezen over Huawei
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Mobile27.03.2018
Dit zijn de Huawei P20 en P20 Pro
Gadgets25.02.2018
Huawei gaat tabletmarkt op met de MediaPad M5
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Mobile04.12.2017
Review: Huawei Mate 10 Pro – Beste smartphone van 2017
Mobile16.10.2017
Dit is de Huawei Mate 10 Pro
Powered by AIMobile23.03.2017
Review: Huawei P10 – een pareltje voor het oog
Mobile26.02.2017
Huawei P10 en P10 Plus officieel gepresenteerd
MWC 2017Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Smartwatch
Gadgets26.02.2017
Huawei heeft een nieuwe smartwatch: de Huawei Watch 2
MWC 2017Gadgets07.12.2016
Review: Samsung Gear S3
Een geweldige smartwatch, maar niet perfectGadgets08.02.2016
Pokemon GO: Zorgt nostalgie voor de doorbraak van de smartwatch?
Gadgets04.01.2016
Review: Samsung Gear S2
Het Prototype voor hoe een smartwatch er moet uitzienGadgets18.09.2015
De Swatch Touch Zero One
Mobile01.06.2015
Bedien je Android Smartwatch met handbewegingen dankzij Aria
Een interessante handsvrije manier om je smartwatch gebruikenGadgets13.01.2015
Klassiek horlogemerk Montblanc ontwerpt smartwatch
Gadgets08.12.2014