Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
De Samsung Galaxy S9+ ligt al een tijdje in de winkel, maar ik kreeg hem pas 2 weken geleden om te reviewen.
Een beetje laat, maar toch nog steeds interessant. De Samsung Galaxy S-reeks is ieder jaar één van de beste smartphones op de markt, dus of we hem nu bij de release reviewen of wat later op het jaar: de S-reeks blijft een heel jaar de smartphone om rekening mee te houden bij je volgende aankoop.
Belangrijkste specificaties
6,2” QHD (2960×1440) Super AMOLED-scherm
Qualcomm Snapdragon 845
6GB werkgeheugen 64GB opslagcapaciteit + uitbreidbaar via Micro SD kaart
12 MP RGB met f/2.2 & 12 MP RGB met f/1.5-2.4
Selfie camera 8 MP RGB (f/1.7)
3500 mAh batterij
Android Oreo 8.0 met Samsung Experience 9.0
Vingerafdrukscanner, USB-C en een 3,5 mm-audiojack
Verschillen S9 en S9+
Ik heb enkel de S9+ ter review gekregen, maar er zijn niet zoveel verschillen met de S9:
De Samsung Galaxy S9 heeft een 5,8 inch Super AMOLED-scherm en de S9+ heeft een 6,2 inch Super AMOLED-scherm. De S9 (147.7 x 68.7 x 8.5 mm) is dus iets kleiner dan de S9+ (158.1 x 73.8 x 8.5 mm).
Omdat de S9+ iets groter is dan de S9 heeft het ook een grotere batterij: de S9+ een 3500mAh en de S9 een 3000mAh. Aangezien de S9+ groter is en een grotere batterij heeft, is deze ook iets zwaarder: 189gr tegenover de 163gr van de S9.
Verder beschikt de S9 over 4GB RAM geheugen, de S9+ krijgt net iets meer: 6GB RAM.
Tenslotte vinden we op de S9 een enkele 12 megapixel camera aan de achterkant, de S9+ heeft een dubbele 12 megapixel camera.
Het zwakke glas van de S8+ is verbeterd
Het nieuwste toptoestel van Samsung is opnieuw helemaal van glas. Vorig jaar schreef ik in mijn review van de Samsung Galaxy S8+ dat het glas enorm zwak was. Na nog geen volledige week stond die al vol met krassen, terwijl ik steeds enorm voorzichtig ben met mijn smartphones.
De Galaxy S9+ doet het op dit vlak veel beter. Na mijn twee weken dat ik de S9+ intensief heb gebruikt, zijn er nog geen krassen waar te nemen. Het blijft glas en dus erg kwetsbaar, maar het ultra kwetsbare glas van vorig jaar is toch niet meer aanwezig!
De S9+ heeft het knapste uiterlijk
Nu we toch over het uiterlijk bezig zijn: het uiterlijk van de S9(+) is naar mijn mening het knapste van alle smartphones. De afgeronde schermranden maken het helemaal af en er is geen notch aanwezig 😉 Nog mooier zou zijn dat er een combinatie zou kunnen komen van de afgeronde schermranden van Samsung met de “Twilight” kleur van de Huawei P20 Pro.
En ik moet toch ook nog eens vermelden hoe verliefd ik ben op het scherm van de S9+. Superscherp, goede kijkhoeken, spetterende kleuren en diep zwart door het AMOLED scherm. Kleurweergave is niet helemaal correct, want de kleuren zijn serieus gesatureerd, maar als je dat niet graag hebt kan je dat wel aanpassen in de instellingen.
Verder vinden we alles op de vertrouwde plaatsen terug: aan de onderkant vinden we de 3,5mm audiojack, USB-C poort en een speaker. Aan de rechterkant de power knop, bovenaan het sim poortje en links de volumeknoppen en de Bixby knop.
Ik heb Bixby een nieuwe kans gegeven, maar de virtuele assistent wist me nog steeds niet te overtuigen. Gelukkig kan je de knop onbruikbaar maken, zodat je hem niet per ongeluk aanzet. Samsung kan beter hun tijd steken in een goede integratie van de Google Assistent (zoals LG doet met de LG G7), in plaats van hun tijd te steken in Bixby…
Vingerafdrukscanner op de juiste plaats
Aan de achterkant vinden we het grootste verschil met de S8(+): de vingerafdrukscanner heeft een andere plaats gekregen.
Waar de vingerafdrukscanner nog rechts naast de camera stond bij de S8(+), staat die bij de S9(+) onder de camera, wat een veel betere plaats is!
Ook de gezichtsherkenning en irisscanner zijn er weer, maar daar was ik bij de S8+ geen fan van. Bij de S9(+) heeft Samsung deze verbeterd, ze werken beter maar nog steeds niet foutloos, snel en veilig.
Een nieuwe functie die Samsung introduceerde is de “Intelligente scan”. Deze combineert de gezichtsherkenning en irisscanner, om je een veilige en makkelijke manier van ontgrendelen te bieden. Deze lijkt mij al veel veiliger dan ze apart te gebruiken en het werkt ook goed genoeg. Een bril zorgt er soms voor dat hij je iris niet kan scannen, maar ook zonder bril loopt het af en toe mis. Gelukkig kan je dit samen met de vingerafdrukscanner gebruiken, als hij mij dan niet ontgrendelde met de intelligente scan, gebruikte ik de vingerafdrukscanner.
Ik ben sowieso meer fan van de vingerafdrukscanner, deze is zeker niet de beste op de markt, maar hij werkt wel goed!
Samsung software nekt de prestaties
Moet ik het nog hebben over de prestaties van dit toestel? Zoals we gewend zijn van de Samsung Galaxy S-reeks is ook de S9+ weer een beest van een smartphone! Helaas is het de software die Samsung toevoegt aan het Android systeem, dat er voor zorgt dat er toch nog af en toe een hapering op te merken valt.
Vooral het openen van ‘Bixby’ zorgt voor vertraging, maar ook andere Samsung apps vertonen al eens een hapering. Doodzonde, want verder heeft de S9+ alle specificaties om één van de snelste smartphones op de markt te zijn.
En voor de mensen die geen fan zijn van de Samsung apps: ook deze keer zijn er weer een hele hoop dubbele apps te vinden op het toestel, maar bij het installeren van de S9+ vraagt het je bij verschillende apps wel welke jij wil gebruiken. Je kan dus al een heel groot deel van dubbele apps voorkomen, maar niet allemaal…
Langs de andere kant zijn er ook wel positieve toevoegingen, zo ben ik grote fan van het ‘Edge Screen’. Deze zorgt met een swipe vanuit de afgeronde rand, dat je een hoop apps (die je zelf kan kiezen) te zien krijgt. Ik gebruik trouwens op al mijn niet-Samsung toestellen de ‘Swiftly Switch’ app om dit na te bootsen. Andere functies die ik handig vind zijn ‘slim sluimeren’, zodat het scherm niet vergrendeld terwijl je lang aan het lezen bent en de ‘Gebaren vingerafdrukscanner’ zodat je de notificatiebalk kunt openen en sluiten met een swipe over de vingerafdrukscanner.
Batterij is ondermaats
Hoewel de Samsung Galaxy S9+ een toptoestel is, presteert de batterij echt ondermaats! Ik haalde geen enkele dag het einde van de dag op één laadbeurt. Het gaat hier om een 3500mAh batterij, maar presteert eerder als de 3000mAh batterij van de LG G7 en zelfs net iets slechter…
Akkoord ik gebruik mijn smartphone dan wel net iets intensiever dan de gemiddelde gebruiker, maar een topsmartphone moet ook op vlak van batterij top presteren naar mijn mening en dat doet de S9+ niet! Ik haalde zo’n 2 tot 3uur scherm aan tijd, wat me doet vermoeden dat dit voldoende is voor de gemiddelde gebruiker om misschien net het einde van de dag te halen.
Vaak zijn dit soort problemen via software updates op te lossen. De S9+ is ondertussen al wel even op de markt, dus of die update er nog komt is nog maar de vraag.
Super camera, maar niet de beste
De toptoestellen van fabrikanten onderscheiden zich voornamelijk met hun camera van de goedkopere modellen. Samsung heeft op vlak van smartphonecamera al een paar jaar een enorm sterke reputatie. Overal zie je vergelijkingen op blogs en video’s, hoe smartphone X het doet tegenover de Galaxy S-reeks.
Samsung heeft voor de eerste keer voor een dubbele camera gekozen in hun S-reeks. De S8 was vorig jaar met zijn enkele camera veel beter dan vele andere topsmartphones die ondertussen al een dubbele camera hadden. De lat lag dus enorm hoog en Samsung heeft dat zeker waargemaakt.
De foto’s zijn weer haarscherp en vertonen, zoals we gewoon zijn van Samsung, iets verzadigde kleuren. Dit maakt dat de kleur niet helemaal strookt met de realiteit, maar het oogt vaak wel mooier op social media (wat voor vele mensen een plus is).
De dubbele camera zorgt er ook voor dat er gespeeld kan worden met het zogenaamde bokeh effect. Dat bokeh effect zorgt ervoor dat de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig. In de camera vinden we de functie “Live Focus” terug die hiervoor gaat zorgen. Deze doet het naar mijn mening echt niet goed. Bij kleine/smalle objecten geraakt de camera vaak niet gefocust en op andere momenten (ook bij grotere objecten en bij personen) maakt de camera ook een deel dat in focus moet staan ook wazig.
De momenten dat die het wel goed doet, ziet het er wel fantastisch uit. Maar als je 3-4 keer dezelfde foto moet maken voor die juist is, dan zit er iets niet goed…
Voor foto’s in mindere lichtomstandigheden heeft Samsung een dubbele diafragma toegevoegd aan zijn camera, het toestel schakelt dan van F/2.4 naar een F/1.5. Hoe kleiner het F-getal hoe groter het diafragma is en hoe groter het diafragma hoe meer lichtinval er is in de lens. Die lichtinval is belangrijk in het donker, want dat zorgt ervoor dat er meer detail en minder ruis op je foto te zien is.
Andersom geldt in theorie ook dat als er te veel lichtinval is, dat je foto’s minder scherp worden. Daarom schakelt het toestel van een F/1.5 naar een F2.4 wanneer er voldoende licht is. Nu moeten we dat laatste met een korreltje zout nemen, want de lenzen van smartphone camera’s zijn eigenlijk zo klein, dat dit eigenlijk weinig verschil kan maken. Laten we er vanuit gaan dat Samsung dit uitgebreid getest heeft en toch een verschil merkbaar was, waardoor ze toch voor de variabele diafragma hebben gekozen.
In de praktijk valt het verschil met andere smartphonecamera’s in mindere lichtomstandigheden enorm op. De foto’s van de S9+ bevatten meer detail en zijn meer helder dan die van concurrenten.
Ik moet het ook nog hebben over de “Super Slow-Mo” functie. Dat is de video functie die een slowmotion video opneemt van 960 frames per seconde in HD (720p) kwaliteit. In goede lichtomstandigheden is dat best oké, maar in mindere lichtomstandigheden moet het toch beter… Als dit echt een functie is die je moet hebben op je volgende smartphone, dan kan je beter eens kijken naar de Sony Xperia XZ2 die hetzelfde doet maar dan in Full HD (1080p).
En tenslotte nog even de AR Emoji vernoemen: ze lijken op de Animoji van Apple, maar minder goed.
Conclusie
Toen de Samsung Galaxy S9+ in de winkelrekken terecht kwam, had het een prijskaartje van 949 euro. Die prijs was langs geen kanten te verdedigen door de haperingen die af en toe op te merken zijn en de slechte batterij.
Ondertussen kan je de S9+ ook al voor 729 euro vinden en als je dicht bij de Nederlandse grens woont dan kan je hem zelfs voor 699 euro vinden.
Die prijs is al meer te verantwoorden en ik zou hem zelfs ook aanraden voor zij die een nieuwe Samsung smartphone willen. Heb je de Samsung Galaxy S8(+), dan zou ik nog even wachten met een nieuwe te kopen…
De Samsung Galaxy S9+ is naar mijn mening de mooiste smartphone op de markt, door de afgeronde schermranden. Het heeft het knapste scherm en een heel goede camera. Jammer genoeg zorgt de toegevoegde Samsung-software ervoor dat er af en toe eens iets hapert of traag open gaat, maar het blijft wel een zeer snelle en krachtige smartphone. Het grootste nadeel is de batterij die ondermaats presteert. De gemiddelde gebruiker gaat de dag net doorkomen op één laadbeurt, maar gebruik je je smartphone toch wat intensiever, dan wordt dat moeilijker.
Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Mobile06.02.2018
Review: LG V30 – goed geprobeerd, volgende keer beter?
Verder lezen over Samsung
Mobile17.01.2024
Samsung toont nieuwe Galaxy S24-serie
het nieuwe tijdperk van mobiele AIMobile02.02.2023
Samsung lanceert nieuwe Samsung Galaxy S23-serie
Meest innovatieve Galaxy S-reeks ooitMobile21.02.2022
Samsung Galaxy S22 serie gepresenteerd
Drie nieuwe vlaggenschip smartphones zijn direct te bestellenMarketing16.10.2019
Samsung gaat op SpaceSelfie-missie
Als consument naar de rand van de ruimteGadgets08.08.2019
Dit is hem: de nieuwe Samsung Galaxy Note10 en Note10+
Gadgets17.05.2019
De beste functies van de Samsung Galaxy S10
Gadgets02.08.2018
Samsung lanceert Galaxy Tab A, tablet voor het hele gezin
Mobile26.02.2018
Samsung lanceert Galaxy S9 en S9+ met ‘de beste smartphonecamera’ ooit
Verder lezen over Smartphone
Mobile12.09.2023
Apple kondigt iPhone 15-serie aan: mét USB-C-poort
Mobile03.11.2022
Zonenummer vast op mobiel: zó zit dat
Mobile24.09.2021
OnePlus maakt een Flagship Killer met OnePlus Nord 2
Mobile29.03.2021
TCL zet eerste stap op de Benelux-markt met 2 nieuwe smartphones
TCL20 5G & TCL20 SETechnology07.01.2021
Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden
Technology23.03.2020
Je woning via je smartphone in de gaten houden
Algemeen24.01.2020
4 tips tegen slapeloosheid
Gadgets08.08.2019