Review: LG G7 ThinQ - alles wat je verwacht van een toptoestel

Review: LG G7 ThinQ - alles wat je verwacht van een toptoestel

Vorig artikel Volgend artikel

Op 2 mei werd het nieuwste toptoestel van LG aangekondigd: de LG G7 ThinQ. Een kleine maand later kregen we een uitnodiging, om de presentatie van dit toestel bij te wonen in Amsterdam.

Ondertussen heb ik een aantal weken rondgelopen met de LG G7 ThinQ en kan ik jullie mijn bevindingen meegeven.

LGG7-20

Belangrijkste specificaties

  • 6” Full HD+ (2160x1080) IPS LCD-scherm
  • Qualcomm Snapdragon 660
  • 4GB werkgeheugen
  • 64GB opslagcapaciteit + uitbreidbaar via Micro SD kaart
  • 16 MP met f/2.0 selfie camera
  • 12 MP RGB (f/1.8), 13 MP tele-lens (f/2.6)
  • 3800 mAh batterij
  • Android One Oreo 8.1
  • Vingerafdrukscanner, dual-sim, USB-C en een 3,5 mm-audiojack
LGG7-30

Uiterlijk

LG heeft zijn nieuwste toptoestel de "LG G7 ThinQ" genoemd. Die "ThinQ" kenmerkt dat er artificiële intelligentie aan boord is en LG gaat "ThinQ" toevoegen aan de naam van al hun toestellen die dus "slim" zijn.

Ik vind het een slechte keuze en volgens mij gaat zo goed als niemand "LG G7 ThinQ" zeggen. Laten we het maar gewoon bij LG G7 houden.

De LG G7 ziet er uit zoals elk ander toptoestel dat in 2018 wordt uitgebracht. Het heeft een 18:9 scherm-ratio, uiteraard ook een notch (inkeping), de schermranden zijn heel dun, de achterkant is van glas en er is ook een dubbele camera aanwezig.

Die toptoestellen zijn dus glad, staan snel vingerafdrukken op en zijn heel kwetsbaar. De LG G7 is daar dus geen uitzondering op.

Wat de LG G7 wel wat unieker maakt is een extra knop aan de linkerzijkant. Je hebt daar zoals gewoonlijk de volume knoppen, maar daaronder zit nog een extra knop: de Google Assistant knop. Net zoals bij de Samsung Galaxy S9 is er dus een fysieke knop om een virtuele assistent aan te zetten. Gelukkig heeft LG niet gekozen om een eigen assistent te maken, maar werkt het samen met Google om meteen de beste assistent van de huidige markt te integreren in de LG G7.

Jammer genoeg kan je die knop voorlopig niet voor iets anders gebruiken. Het had ook leuk geweest dat je deze zou kunnen programmeren om een andere app te openen. Ik zeg jammer, want voorlopig gebruiken de meeste mensen in België/Nederland de Google Assistant nog niet, omdat die nog geen Nederlands spreekt/begrijpt. Later dit jaar is dat wel het geval en dan zullen er vast meer mensen gebruik van maken.

Verder zit de powerknop terug aan de rechterzijkant. Deze zat bij vorige modellen verwerkt in de vingerafdrukscanner aan de achterkant. Ik ben blij dat deze weer op de oude vertrouwde plek zit, want het was toch moeilijk wennen bij vorige modellen.

Verder moeten we LG nog eens een compliment geven voor het toevoegen van de 3,5mm audiojack aan de onderkant van de smartphone. Er zijn niet veel smartphones die het nog hebben en ze hebben het meteen op de meest ideale plaats gezet (onderkant ipv bovenkant) naar mijn mening. Want hoe steek jij je smartphone in je broekzak? Toch ook met de bovenkant naar beneden?!

Gelukkig weer een goed scherm

Bij de LG V30 was het scherm niet top. Dat was dan wel een OLED scherm, waar ik enorme voorstander van ben, maar ze hadden duidelijk iets mis gedaan want bij de minste kanteling kreeg je een blauwe gloed over het scherm. Kijkhoeken waren dus niet oké, want dan was de kleurweergave niet meer accuraat.

De LG G7 heeft een LCD scherm gekregen en dat was een goede keuze. Deze keer geen problemen met kijkhoeken en kleurweergave. Een extra toevoeging is de ‘super bright modus': is 100% helderheid niet voldoende in direct zonlicht bijvoorbeeld, dan kan je de maximale helderheid voor maximaal drie minuten naar 1000 nits verhogen. Je zal dus zeker geen probleem hebben om alles goed te kunnen lezen ;-)

LG heeft ook nu weer voor een QHD resolutie (3120 x 1440) gekozen, dat vraagt wel wat meer van je batterij, maar naast een Full HD scherm ziet het er toch scherper uit. Als je wat batterij wil besparen, kan je softwarematig je resolutie verlagen naar Full HD. Dat verschil merk je toch niet tenzij je een vergelijking doet.

Oh, en ben je zoals mij geen fan van die notch (inkeping)? Dan kan je in de instellingen aangeven dat je die wil maskeren. Dan krijgen de stukjes scherm naast de notch een zwarte achtergrond en lijkt het of je geen notch hebt. Ben je wel een fan? Dan kan je die zelfs accentueren door de stukjes scherm naast de notch een andere kleur te geven.

LGG7-50

De software is nog steeds een werkpunt

De LG G7 heeft de laatste nieuwe processor aan boord: de Snapdragon 845. Deze zorgt er samen met 4GB RAM (werkgeheugen) voor dat de smartphone je apps snel opent, vlot kunt multitasken en spelletjes vlot draaien.

Dat is zeker het geval! Een side-by-side toonde trouwens ook aan dat de G7 iets sneller is als het laatste paradepaardje van Huawei, de P20 Pro. Bij het openen van kleine apps viel het verschil minder op, maar een zware game openen ging vlotter bij de LG G7.

Toch is het verschil redelijk klein en dat ligt aan de software laag die toegevoegd is aan het Android besturingssysteem. Er zijn andere smartphones die toch sneller en vlotter werken dan de LG G7. Aangezien dat niet kan liggen aan de processor, want de S845 is de laatste nieuwe, kan dat alleen maar aan de extra software laag liggen.

Ik ben sowieso al geen fan van extra software lagen, vandaar dat ik zo positief ben over de Nokia 7 Plus. Maar als dat ook nog eens voor een duidelijke vertraging zorgt, dan is er toch nog werk aan de winkel... Als de mensen van LG meelezen: maak een werk van jullie instellingen menu aub. Gelukkig is er een zoekfunctie om alles te vinden in deze chaos.

Batterij: maximaal 1 dag

Ik ben een beetje teleurgesteld in de batterij van de LG G7. Om te beginnen is het een 3000mAh batterij, wat niet al te groot is, maar ook niet al te klein. Ter vergelijking: de Samsung Galaxy S9 heeft ook een 3000mAh, de OnePlus6 heeft een 3300mAh en de Huawei P20 Pro heeft een 4000mAh.

De meeste producenten denken helaas nog steeds dat wij als consumenten een zo dun mogelijke smartphone willen. Dit gaat dan ook ten kostte van de grootte van de batterij, want dan moet die ook klein blijven. Geef ons dan gewoon een iets dikkere smartphone, die paar millimeter dikker gaat ons echt niets uitmaken als we daarvoor een grotere batterij krijgen!

Maar goed... je gaat dus met deze batterij niet langer dan een dag toekomen op één laadbeurt. Helaas is het zelfs erger als je je smartphone intensief gebruikt, dan kom je zelfs net niet de dag door.

De gemiddelde gebruiker gaat wel de dag door komen, want ik haalde gemiddeld 3uur scherm-aan-tijd met zo'n 20% batterij over.

Goed nieuws, de snellader kan de smartphone ook wel heel snel opladen: van 0% naar 100% in 1u45. Het is niet de snelste (die eer blijft voor OnePlus), maar het is in ieder geval een heel snelle lader (zit standaard mee in de doos)!

LGG7-10

LG G7 is voor audiofielen

Eén van de focuspunten van LG is 'audio'. Zo heeft de LG G7 niet alleen een audiojack aan de onderkant van de smartphone, maar beschikt die ook over Hi-Fi Quad DAC en een Boombox speaker.

Hi-Fi Quad DAC? Audiofielen weten goed wat het is, voor de anderen die het niet kennen: de DAC is verantwoordelijk voor het omzetten van digitaal geluid naar analoog geluid, met andere woorden: het zorgt ervoor dat de muziek die je afspeelt op je smartphone beter gaat klinken door je headphones. Tenzij je draadloze headphones gebruikt, dan doet het uiteraard niets.

Er is trouwens ook ondersteuning voor DTS:X virtual surround geluid. Zo kan het surround files afspelen en kan het softwarematig een surround effect nabootsen. Ik was er niet wild van, maar ik ben ook geen audiofiel...

De Boombox speaker is dan weer wel iets waar iedereen iets aan heeft. LG heeft er voor gezorgd dat het de interne ruimte van de smartphone gebruikt, om het geluid beter te laten galmen. Resultaat: een hoger volume en meer bass. Dat effect wordt trouwens nog eens versterkt als je het toestel op een degelijke ondergrond legt, zoals bijvoorbeeld een tafel.

Het volume op zijn luidst zetten zorgt er vaak voor dat de kwaliteit vervormt. Dit heb je veel minder bij de LG G7, dankzij de Boombox techniek.

Een dubbele camera met AI

Laten we meteen met een super positief punt beginnen: de cameramodule van de LG G7 steekt niet uit. Als je smartphone op tafel ligt, gaat die dus niet wiebelen als je iets gaat typen ofzo. Hopelijk gaan andere producenten daar toch weer meer aandacht aan beginnen schenken.

De camera is trouwens ook één van de focuspunten van LG en ze willen de kwaliteit van de foto's voornamelijk verbeteren door de toevoeging van Artificiële Intelligentie (AI). De AI zorgt ervoor dat de camera objecten, dieren, etc herkent en zal dan de instellingen zo aanpassen en/of foto bewerken zodat je een betere (lees: mooiere) foto hebt.

Deze AI functie zal je zelf manueel moeten inschakelen. Dat is een goede beslissing, want er zijn veel mensen die dat liever niet gebruiken.

De LG G7 heeft ook dit jaar weer een camera met groothoeklens (wide angle lens). Dat wil zeggen dat je meer beeld op je foto krijgt, dan een gewone camera lens. Ik ben grote fan van zo'n groothoeklens, hoe meer ik in beeld kan krijgen, hoe liever. LG heeft er ook voor gezorgd dat beide camera's ongeveer dezelfde kwaliteit van foto's kunnen nemen. ze gaven beide camera's dezelfde sensor en resolutie, enkel het diafragma verschilt (F1.6 bij de primaire, F1.9 bij de groothoeklens).

De primaire camera genereert kwalitatief heel goede foto's. Foto's zijn scherp, kleuren zijn mooi en heel accuraat. In mindere lichtomstandigheden merk je dat de F1.6 en Optische Beeld Stabilisator (OIS) ervoor zorgen dat ruis tot een minimum beperkt wordt en je nog genoeg details hebt in je foto. Al is de kwaliteit toch minder tegenover andere toptoestellen.

De groothoeklens heeft een F1.9 en moet het zonder OIS doen, waardoor de foto's in mindere lichtomstandigheden duidelijk minder goed zijn dan de primaire. In goede lichtomstandigheden is er weinig verschil met de primaire camera.

Als het echt te donker is, kan de 'Super Bright Mode' toch nog voor een deftige foto zorgen. Deftig, niet goed! Foto's genomen met de 'Super Bright Mode' zijn van lagere resolutie en de resultaten zijn veel minder scherp. Het is een leuke extra, maar het heeft nog wat werk nodig, voor ik het ga gebruiken/aanraden.

LGG7-40

Conclusie

De LG G7 ligt in de winkel met een adviesprijs van 849 euro. Dat is een stevige prijs en als je dat aan een smartphone gaat uitgeven, moet het op alle vlakken uitzonderlijk goed zitten.

De LG G7 is zeker wel een krachtpatser en heeft ook een mooi scherm. De geluidskwaliteit dat uit de G7 komt, is beter dan die van de gemiddelde smartphone, maar helaas zijn er ook mindere zaken...

Zo is de batterij eerder ok in plaats van goed: de gemiddelde gebruiker haalt het einde van de dag wel, maar een intensieve gebruiker waarschijnlijk net niet. De software laag over het Android besturingssysteem is niet de meest geweldige, maar dat mogen we ook niet dramatiseren.

De camera kan zeker mee met de andere toptoestellen zoals de OnePlus 6, Huawei P20 Pro en Samsung Galaxy S9+. In mindere lichtomstandigheden doet de LG G7 het wel slechter dan andere toptoestellen. Het is voor de groothoeklens die de camera uniek maakt en naar mijn mening een grote plus is.

De LG G7 is dus zeker een toptoestel, maar in mijn opinie te hoog geprijsd. Ik zou hem zeker aanraden indien er een mooie actie is. Bij Coolblue heb je bijvoorbeeld een beats by dre koptelefoon ter waarde van 299 euro er gratis bij, dan is het dus wel een goede aankoop.

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies