Review Moto G 3rd gen (2015)

Review Moto G 3rd gen (2015)

Vorig artikel Volgend artikel

De Moto G-serie van Motorola is al een paar jaar heer en meester van de budget-smartphones. Voor een Moto G betaal je ongeveer 200€ en daar krijg je goede hardware voor, met een bijna stock-Android (zoals Google het heeft gemaakt en dus geen extra toevoegingen van de fabrikant) ervaring. Ik heb de afgelopen week de Moto G gebruikt en getest, hieronder volgen mijn bevindingen.

pack_cores_RGB

Belangrijkste specificaties

  • 5” HD (1280x720) IPS LCD-scherm
  • Qualcomm Snapdragon 410 Quadcore processor
  • 1GB werkgeheugen
  • 8GB opslagcapaciteit + Micro-SD slot (max. 128GB)
  • 5 megapixel selfie camera
  • 13 megapixel camera
  • 2470 mAh accu (niet-verwisselbaar)
  • Android 5.1 Lollipop
  • IP67 waterbestendigheid
MotoG-Look

Uiterlijk

De Moto G heeft net zoals zijn voorganger een 5” beeldscherm en is qua afmetingen vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S5, maar wel een stuk dikker. Voor iemand met kleinere handen is het soms wat moeilijk om hem in 1 hand te gebruiken, maar voor de meeste onder ons lukt dat wel. #ProTip: Wij belgen zijn Azerty-toetsenborden gewoon, maar als je gemakkelijker wil typen met 1 hand, dan raad ik je aan om het om te zetten naar Qwerty.

Het ontwerp van de Moto G is ons niet onbekend, de Moto G van dit jaar lijkt sprekend op de Moto G van 2014 en dat is positief! De achterkant heeft een lichte kromming, waardoor deze goed in de hand ligt. Enige nadeel van deze kromming is, dat de telefoon begint de schommelen als deze op tafel wordt gebruikt.

De power-knop met daaronder de volume-knoppen vinden we aan de rechter zijkant. Ik had liever gehad dat de volume knoppen aan de linkerkant stonden, zoals ik het gewoon ben. Nu druk ik nog regelmatig op de volume-knop wanneer ik de powerknop nodig heb en omgekeerd. Maar dat is uiteraard persoonlijke voorkeur, sommigen zullen zich daar niet aan storen. De linker zijkant is trouwens vrij van poorten en knoppen.

Onderaan vinden we de microUSB-poort en bovenaan de audio jack.

Aan de voorkant vinden we 2 speaker roosters. Die bovenaan dient enkel als telefoon speaker om te bellen, die onderaan dient enkel als media speaker. Naast de bovenste speaker vinden we de 5 megapixel Selfie-camera.

De achterkant is gemaakt van polycarbonate (een duur woord voor plastic), met een gestreept reliëf. Ik vind dit prettig aanvoelen en het zorgt ook voor een goede grip. De achterkant kan eraf gehaald worden, waar we dan 1 micro-sim slot vinden en 1 micro-sd slot. De batterij is helaas niet-verwijderbaar, maar daar krijg je dan wel een water- en stof-bestendige smartphone voor in de plaats!

MotoG-Waterbestendig

Beeldscherm

De Moto G heeft ook dit jaar weer een HD scherm, wat wil zeggen: een resolutie van 1280 bij 720. Dit komt neer op een PPI 293 en is uiteraard wat minder dan de grote vlaggenschepen zoals de Samsung Galaxy S6, maar voor de prijs van 200€ kan je dan ook geen QHD scherm verwachten. Je moet dit trouwens ook niet overroepen: pixels kan je inderdaad zien op dit scherm, maar ook enkel als je het scherm op een paar centimeter van je oog houd. Ik vind het een goed scherm met mooie kleuren en goede kijkhoeken en dat is te danken aan het IPS LCD-scherm.

Buiten was het scherm trouwens ook goed leesbaar. Het scherm gaat helder genoeg, waardoor het in direct zonlicht niet al te veel problemen geeft om te lezen. Tegenover de Moto G van 2014 is dit toch een stap vooruit, want daar had ik meer moeite mee buiten.

IMG_20150824_162719

Prestaties

De Moto G heeft een quadcore Snapdragon 410 aan boord met 1GB werkgeheugen. De processor is geen krachtpatser, maar ook geen doetje. Die 1GB werkgeheugen is niet om meet uit te pakken… maar de Moto G presteert goed.

De dagdagelijkse dingen zoals mails lezen, surfen op het internet, apps openen e.d. doet hij behoorlijk goed. Je merkt dat hij over het algemeen wel trager is dan de grote krachtpatsers, maar je hebt dan ook maar een toestel van 200€ vast tegenover 600€. Gamen gaat trouwens ook goed, maar als ik bijvoorbeeld Riptide GP2 speel op mijn OnePlus One, dan merk ik toch wel dat alles daar veel sneller op gaat.

Ga je veel apps en/of websites openen, dan gaat het werkgeheugen nogal snel vol zitten en dan merk je dat hij behoorlijk trager gaat werken. Je kan dit dan oplossen door zelf manueel openstaande apps te sluiten: druk op het vierkantje onderaan naast het cirkeltje (je home-knop). Om dit probleem te voorkomen kan je beter een smartphone met 2GB werkgeheugen kopen en deze brengt Motorola trouwens midden september op de markt. Dat model zal behalve 2GB werkgeheugen, ook 16GB opslagcapaciteit hebben. Je hebt dan wel een Micro-SD kaart slot, maar 8GB opslagcapaciteit blijft weinig!

benchmark-moto-g

Software

Motorola brengt zijn toestellen uit met een bijna stock-Android ervaring. Je krijgt dus Android zoals Google het heeft gemaakt, met een paar toevoegingen en voorgeïnstalleerde Motorola-apps. Ik ben zelf grote fan van stock-Android en die paar toevoegingen van Motorola zijn zeker positief te noemen.

Eén van die toevoegingen is de app “Moto”, die onderverdeeld is in 3 gebieden: assistentie, acties en display. Bij assistentie gaat je Moto G de instellingen automatisch aanpassen naargelang de tijd en locatie. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je om 23u gaat slapen en dat alle notificaties dan uit moeten staan. Bij acties kan je dan weer instellen dat je zaklamp of je camera moet aangaan bij een bepaalde beweging. Deze bewegingen werken trouwens heel goed en ik heb deze persoonlijk meer gebruikt dan ik dacht dat ik ze zou gebruiken. Als laatste heb je display, waarbij je kan instellen dat je scherm moet activeren bij inkomende berichten en melding. Motorola heeft geen notificatie ledje en hoewel ik dat jammer vind, heb ik dit niet gemist. Dit komt omdat Moto-display aanstond. Zo kon ik de telefoon oppakken en kreeg ik meteen een oplichting van het uur en de meldingen die ik gemist had. Met andere woorden: in plaats van het led lichtje dat staat te pinken, krijg je meteen je melding op het scherm te zien en kan je daar direct mee aan de slag.

Verder heb je ook nog de app “Migreren” en zoals de naam doet vermoeden, kan je bepaalde dingen (zoals muziek, foto’s en apps) van je vorige gsm overzetten naar de Moto G.

Iets wat je tegenwoordig nog weinig ziet in een smartphone is een FM Radio en deze is te vinden in de Moto G. Het is al even geleden dat ik dit nog in een smartphone ben tegengekomen en dat vind ik jammer, want met al dat streamen van online radio’s, gaat mijn data er vloeiend door. Dat dit dus terug te vinden is in de Moto G, is top!

MotoG-MotoApp1
MotoG-MotoApp2
MotoG-MotoApp3

Accuduur

Het pronkstuk op de Moto G is toch echt wel de batterij! Niet zo zeer in scherm aan tijd, hoewel dat gemiddeld 4uur dik oké is voor veel mensen, maar vooral standby tijd is echt waanzinnig! Motorola beloofd een “volle dag met zwaar gebruik” en die belofte komen ze ook na!

Ik zit heel de dag berichtjes te sturen over Whatsapp, Telegram en Hangouts, regelmatig een mailtje, continu verbonden met sociale media (die op live-streaming staan) en dan zit ik ook nog veel op nieuws websites te lezen. No problemo voor de Moto G. De intensievere dagen waarbij ik ook nog eens Google Music zit te streamen en spelletjes speel, dan krijgt hij het iets moeilijker, maar dan is dat vooral omdat mijn scherm veel (4uur of meer) heeft aangestaan.

De dagen dat ik het rustig aan deed (normaal gebruik zeg maar), haalde ik anderhalve dag en ik heb zelfs 1 keer 2 dagen gehaald. Dikke pluim Motorola!

Enige nadeel was dat als ik hem ‘s nachts wilde opladen hij een zoemend geluid maakte, erg vervelend want die ligt dan naast mijn hoofd op het nacht kastje. Gelukkig deed die dat niet altijd.

MotoG-Batterij

Camera’s en geluid

Over de Selfie-camera kan ik kort zijn: dit is een 5megapixel camera en is ok met goede belichting, de HDR functie maakt de selfie-foto's zelfs prima. Maar bij slechte belichting... Tjah, behoorlijk wat ruis en redelijk onscherp.

MotoG-Selfie1
MotoG-Selfie2

De camera aan de achterkant is tegenover de Moto G van 2014 toch een grote stap vooruit. Waarbij die van 2014 een 8 megapixel sensor had en je maar slechts in 720p kon filmen, heb je in deze een 13 megapixel sensor, waarmee je in 1080p kan filmen.

Je kan best mooie foto’s nemen met de camera, maar we moeten ook wel eerlijk zijn dat dit niet de beste camera is die je in een smartphone kan vinden. Kijk je dan naar het prijskaartje van de Moto G, dan is dit toch een heel goede camera! Onder slechte lichtomstandigheden maakt de camera nog steeds redelijke foto’s.

IMG_20150819_154802253
IMG_20150819_155103808

De bediening van de camera was wel weer even wennen. Als je op je scherm van links naar rechts veegt, dan komt er een half wiel tevoorschijn met alle opties van de camera. Je kan er bijvoorbeeld aanduiden dat je foto’s in 16:9 (9,7 megapixel) of in 4:3 (13 megapixel) verhouding wil trekken, maar ook dat je automatische focus/belichting wil of manuele. Over het algemeen geeft de automatische focus/belichting een correcte weergave van het beeld dat je voor je ziet, af en toe heb ik mijn focus zelf moeten instellen om correctere kleuren te krijgen.

IMG_20150819_212729442
IMG_20150822_225331422

Helaas maar 1 media speaker, maar die doet wel zijn werk. Geen Boomsound kwaliteit, maar toch luid en mooi genoeg. Laat je trouwens niet misleiden door de lengte: de speaker zit aan de rechterkant en duwt het geluid over heel de lengte. Als je de rechterkant afdekt hoor je dus nog wel geluid, maar toch al een hoop minder. Dek je de linker kant af, dan hoor je totaal geen verschil!

MOT_G_HERO1037_CMYK300_V4

Conclusie

De Moto G is en blijft een geweldig toestel voor zijn prijs. Voor 199€ krijg je een degelijk scherm, prima camera en een batterij waarmee je een volledige dag gemakkelijk toekomt. Vergeet ook niet dat een FM Radio, 4G en een Micro-SD slot standaard aanwezig zijn. Tegenover de Moto G 2014 heb je wel geen stereo speakers, notificatieledje en dual-sim ondersteuning, maar je krijgt daar wel een water- en stof-bestendige smartphone voor in de plaats.

De Moto G 2015 is een prima toestel en raden wij zeker aan voor de gemiddelde gebruiker.

Zoals eerder aangegeven in dit artikel komt Motorola midden september met een Moto G die 2GB werkgeheugen en 16GB opslagcapaciteit heeft. Deze zou niet meer dan 50€ duurder zijn dan dit model en is dus misschien wel het wachten waard, als jij overweegt om de Moto G aan te schaffen.

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies