Review: OnePlus 6 - Meest waar voor je geld!

Review: OnePlus 6 - Meest waar voor je geld!

Vorig artikel Volgend artikel

Sinds 2014 is OnePlus DE smartphonefabrikant die je een toestel biedt met topspecificaties voor heel weinig geld. Waar de Samsung Galaxy S5 uitkwam met een adviesprijs van 699 euro, kwam de OnePlus One met betere specificaties dan de Galaxy S5 en het prijskaartje lag ook vele malen lager, namelijk 269 euro.

Topspecificaties maakt nog geen toptoestel. Zo had de OnePlus 2 ook topspecificaties, maar viel het toestel wat tegen tegenover de concurrentie.

Verder bracht OnePlus wel ieder jaar een toptoestel, met topspecificaties, voor weinig geld. OnePlus biedt al jaren het meeste waar voor je geld en (spoiler alert) dat hebben ze met hun nieuwste model, de OnePlus 6, opnieuw waar gemaakt!

OnePlus6_1

Belangrijkste specificaties

6,2” Full HD+ (2280x1080) AMOLED-scherm
Qualcomm Snapdragon 845
8GB werkgeheugen 128GB opslagcapaciteit
Dual RGB Camera: 20MP met f/1.7 & 16 MP met f/1.7
Selfie camera 16 MP (f/2.0)
3300 mAh batterij
OxygenOS 5.1.9 gebaseerd op Android Oreo 8.1
Dual-Sim, Vingerafdrukscanner, USB-C en een 3,5 mm-audiojack

Uiterlijk

De OnePlus 6 ziet er geweldig uit! Mijn voorkeur ging bij de release naar het model dat ik mocht testen: de mat zwarte (Midnight Black). Bij de release, omdat ze ondertussen ook een rode hebben uitgebracht, die ik nog veel mooier vind. Verder heb je ook nog een Silk White model en de Mirror Black.

De achterkant is van glas en dat deed ons meteen hopen op draadloos opladen, maar helaas is dit één van de punten waar OnePlus op heeft bespaard. Draadloos laden is niet mogelijk en dat is niet alleen jammer, maar ook een beetje vreemd dat je dan voor glas kiest. Op glas zie je snel vingerafdrukken, er komen sneller krassen (om nog maar te zwijgen over wanneer je hem per ongeluk laat vallen) en glas zorgt er ook voor dat je phone erg glad is.

OnePlus had perfect voor een ander materiaal kunnen kiezen, maar dat deden ze waarschijnlijk niet omdat ze een "premium" uitstraling willen. Alle andere dure smartphones zijn namelijk van glas, waardoor de meeste mensen al in hun hoofd hebben: "deze is van glas, dus deze zal wel duurder zijn en duurder is beter". Ik vind zo'n glazen achterkant wel mooi, dus ik ben zeker niet tegen. Maar als een smartphone meer dan 500 euro kost, mag die naar mijn mening wel draadloos kunnen laden.

We zien zoals bij alle topsmartphones die recent uitkwamen dat de OnePlus 6 dunne randen heeft, veel scherm en een notch (inkeping). Ik ben geen fan van zo'n notch, tenzij je die software matig kan laten verdwijnen. Op die manier win je scherm omdat je WiFi/data/klok/... iconen en de rest van je statusbalk in de zwarte ruimte naast de notch staan. Omdat de achtergrond dan zwart is, merk je dus niet dat er een notch is en win je ruimte voor de statusbalk.

OnePlus6_2

Audio, Biometrische beveiliging en de Alert Slider

De OnePlus 6 heeft een mono speaker en dus geen stereo wat we in veel andere smartphones tegenkomen. De speaker zit onderaan aan de linkerkant en dat is echt een slechte plek. Telkens ik YouTube kijk of een spelletje speel hou ik mijn hand tegen de speaker, waardoor ik niets meer hoor. Als die aan de rechterkant had gezeten, zou de speaker bovenaan zitten als je de phone horizontaal houdt om media te consumeren. Dan is het gemakkelijker om de speaker niet af te dekken, nu is dat dus moeilijk. De oplossing hiervoor is om je smartphone naar de andere kant te draaien, waardoor de speaker opnieuw bovenaan zit. Dat is niet helemaal logisch voor rechtshandigen en na een maand ben ik het nog niet gewoon om hem zo te draaien, maar het is wel een oplossing...

De kwaliteit van de speaker is ook niet geweldig. Hij kan vrij luid, maar echt mooi klinkt het allemaal niet. Om media te consumeren kan je beter een koptelefoon gebruiken en dat kan zelfs een 'oude' koptelefoon zijn met een audiojack, want de OnePlus 6 heeft als één van de weinige smartphones nog een 3,5mm audiojack. Uiteraard beschikt de OnePlus 6 ook over Bluetooth als je liever draadloos luistert, maar is toch leuk dat je ook op de traditionele wijze nog naar content kunt luisteren.

Aan de achterkant vinden we ook de vingerafdrukscanner terug. Deze is centraal geplaatst onder de camera's (waar we het later uitgebreid over zullen hebben). De meest correcte plaats, waar elke vingerafdrukscanner zou moeten zitten! De vingerafdrukscanner is niet de beste, maar wel één van de beste. Net zoals de concurrentie kan je ook de OnePlus 6 ontgrendelen via face-unlock. De gezichtsherkenning werkt redelijk goed, maar vooral snel! Handig is dat je zowel de vingerafdrukscanner en de gezichtsherkenning samen kunt activeren, je kan dus kiezen hoe je je phone ontgrendeld.

Verder zit er nog een super handige knop aan de rechterzijkant, boven de power knop: de Alert Slider. Deze schuifknop schakelt tussen drie profielen: geluid, trillen en geluid uit. Je zou denken dat dit overbodig is, omdat je dit ook kan aanpassen in de statusbalk, maar eenmaal je dit hebt, ga je dit enorm handig vinden! Ik ben enorme fan en mis dit knopje bij alle andere smartphones...

Software en prestaties

De gebruikerservaring is van de eerste dag al fantastisch. OnePlus gebruikt een launcher waar ik niet zo'n fan van ben, maar dat is makkelijk te vervangen door een launcher die je wel leuk vindt natuurlijk (Nova Launcher is trouwens echt een aanrader!). De Android software heeft OnePlus lichtjes aangepast, maar helemaal niet zoveel als sommige andere fabrikanten doen. OnePlus doet niet mee aan zoveel mogelijk opties toevoegen, waardoor je instellingen menu geen doolhof wordt.

De prestaties van de OnePlus 6 zijn waanzinnig goed! Ik denk dat ik dit jaar geen betere heb vast gehad dan de OnePlus 6. Alles gaat razend snel en vlot. In de volle maand dat ik dit toestel heb gebruikt, heb ik geen enkele hapering tegengekomen en ook tijdens het gamen merk ik dat dit toestel over topspecificaties beschikt.

Waar OnePlus dan weer wel op heeft bespaard, is het scherm. Het gaat hier om een AMOLED scherm, wat fantastisch is, want dit AMOLED zorgt ervoor dat zwart echt zwart is door gewoon stukje scherm uit te schakelen, maar ook andere kleuren zijn veel mooier dan bijvoorbeeld LCD schermen. Het type scherm is dus geweldig, maar het is de resolutie die wat lager dan bij andere "premium" smartphones. De resolutie is namelijk 'maar' Full HD. Dat maakt dat het een stuk goedkoper is dan de Quad HD schermen EN het is energiezuiniger! Het verschil tussen Full HD en Quad HD is merkbaar als je ze naast elkaar legt, maar zonder ze naast elkaar te leggen gaat de normale mens het verschil waarschijnlijk niet merken. Full HD is scherp genoeg voor zo'n "klein" scherm en ik ben er zelfs voorstander van, want het verbruikt minder batterij en als we rond horen dan wilt iedereen een smartphone die lang mee gaat op 1 laadbeurt.

OnePlus6_3

Batterij

Nu we het toch over de batterij hebben... Ik was niet tevreden van de batterij voor de eerste weken. Ik haalde niet het einde van de dag op 1 laadbeurt en dat is toch wel een vereiste als je 500 euro of meer uitgeeft.

Gelukkig las ik online dat dit een software probleem was en dat is ondertussen opgelost!

Zelfs met mijn zwaar verbruik haal ik het einde van de dag en als ik mijn smartphone gebruik zoals een gemiddelde gebruiker dat zou doen, dan haal ik zelfs anderhalve dag.

Ik kon zo ongeveer 6 a 7 uur scherm aan tijd halen op 1 laadbeurt, wat bij de Samsung Galaxy S9+ maar zo'n 2 a 3 uur scherm aan tijd was...

Is je de batterij toch leeg, of was je hem vergeten op te laden? Opladen gaat dankzij de Dashcharge razendsnel! Op 1uur en 33min had ik de batterij van 5% naar 100% opgeladen. Het snelste dat ik tot nu toe een smartphone had kunnen opladen was de LG G7 en dat was op 1u45min. De Daschcharger die je nodig hebt om zo snel op te laden, zit standaard mee in de doos.

Camera een pak beter dan de vorige OnePlus toestellen

De camera is goed! Je krijgt echt een smartphone camera die mee kan met de beste zoals de Huawei P20 Pro, HTCU12+ en Samsung Galaxy S9+, maar de kwaliteit is wel net iets minder. De camera is tegenover vorige OnePlus modellen dus enorm verbeterd en het werd tijd dat ook de camera mee kon concurreren.

In goede lichtomstandigheden is de camera naar mijn mening net zo goed als de duurdere concurrenten. Kleurweergave is erg goed, witbalans lijkt mij ook heel accuraat en de foto's die je maakt zijn scherp en tonen veel detail.

Het is in mindere lichtomstandigheden dat de camera het moeilijk blijft hebben. Het is al veel beter dan op vorige modellen, maar vergelijk hem met de Huawei P20 Pro of de Samsung Galaxy S9+ en je merkt dat de OnePlus een veel goedkopere smartphone is.

De tweede camera is er enkel en alleen om een diepte effect te creëren via de 'portret modus' en dat doet het 'oké'. Net zoals de meeste andere smartphones kan je via 'portret' de achtergrond wazig maken en de focus leggen op de voorgrond. Zo maak je dus leuke profiel foto's. De OnePlus 6 doet dat goed, maar het is vooral de nabewerking die de foto goed maakt. Tijdens je de foto aan het nemen bent, ziet het er niet altijd even goed uit, maar na de bewerking (dat de smartphone zelf doet) is het heel wat beter!

Als we puur naar de camera kijken dan zou ik zeggen dat het een goede camera is, maar niet de beste. Kijken we ook naar het prijskaartje van de OnePlus 6, dan is er naar mijn mening geen betere camera.

OnePlus6_4

Conclusie

De OnePlus 6 koop je al voor 519 euro, voor de 64GB + 6GB RAM versie, het model dat ik reviewde is de 128GB + 8GB RAM en die kost 569 euro.

Ik heb de OnePlus 6 steeds vergeleken met de toptoestellen van de andere merken, omdat de OnePlus 6 ook effectief kan concurreren met die toptoestellen.

Camera bijna zo goed als de Huawei P20 Pro en Samsung Galaxy S9+.
Batterij beter dan de S9+, maar minder dan de P20 Pro.
Prestaties beter dan zowel de P20 Pro als de S9+.
Scherm even goed als de P20 Pro, minder dan de S9+.

Maar eigenlijk mag je die niet vergelijken, want de OnePlus 6 is 300 euro goedkoper. Je merkt dat dan vooral aan de camera, maar ook de speaker die ondermaats is.

Al bij al is de OnePlus 6 Allround een echte topper en geeft die het meeste waar voor je geld. Heb je dus een budget van 500-600 euro, niet twijfelen! Moet je echt wel de beste camera hebben, dan ga je wat meer moeten uitgeven...

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies