Review: Huawei Mate 10 Pro - Beste smartphone van 2017

Review: Huawei Mate 10 Pro - Beste smartphone van 2017

Vorig artikel Volgend artikel

Op het einde van het jaar lanceren de grootste fabrikanten nog snel even een nieuw toptoestel. Zo zagen we Samsung en Apple de Galaxy Note 8 en de iPhone X voor een belachelijke dure prijs aankondigen.

Maar ook Huawei heeft hun nieuwste toptoestel gelanceerd, genaamd: Huawei Mate 10 Pro. Met dit toptoestel heb ik de afgelopen maand rondgelopen en ga ik de komende maanden zeker nog mee blijven rondlopen. Hieronder lees je mijn bevindingen.

Smartphone Box

Belangrijkste specificaties

  • 6.0” Full HD+ (2160x1080) AMOLED-scherm (met HDR 10 ondersteuning)
  • HiSilicon Kirin 970 processor met A.I.
  • 6GB werkgeheugen
  • 128GB opslagcapaciteit (geen Micro SD kaart mogelijk)
  • 8 MP met f/2.0 selfie camera
  • 20 MP zwart-wit en 12 MP RGB met f/1.6 en OIS
  • 4000 mAh batterij
  • EMUI 8.0 (gebaseerd op Android Oreo 8.0)
  • Vingerafdrukscanner, dual-sim, IP67 water- en stofbestendig
HNM

Uiterlijk

Net zoals bijna alle andere toptoestellen zegt de Huawei Mate 10 Pro ook goodbye tegen de bezels (schermranden). Hierdoor kreeg Huawei een 6inch scherm een voorheen 5,5inch smartphone. De Mate 10 Pro is dus niet groter geworden dan zijn voorganger (de Mate 9), sterker nog: De Mate 10 Pro (154.2 x 74.5 x 7.9 mm) is zelfs minder lang en smaller dan de Mate 9 (156.9 x 78.9 x 7.9 mm).

Nog een groot verschil met zijn voorganger is dat het de aluminium achterkant vervangt door een glazen achterkant. Over smaken valt niet te discussiëren, maar ik vind het er enorm sexy uitzien! Straalt echt dikke klasse uit!

Enige nadeel van de glazen achterkant is dat die super glad is.
In de doos zit een plastic/rubberen, doorzichtige case die dat probleem oplost. Doe het rond je smartphone en je hebt meteen veel meer grip en minder kans op krassen ;-)

Nog iets geweldig: de vingerafdrukscanner zit waar hij moet zitten. Centraal bovenaan, onder de camera. Niet rechts of links van de camera, waardoor je er amper aankan zoals bij de nieuwste Galaxy smartphones. Zoals we gewoon zijn van Huawei is die vingerafdrukscanner extreem accuraat en extreem snel. Ik heb het al vaker in mijn reviews gezegd: voor de beste vingerafdrukscanners moet je een Huawei phone kopen.

Tot nu toe al rozengeur en maneschijn, maar deze smartphone is niet perfect... terwijl ze in januari nog een steek gaven aan de concurrentie over het laten vallen van de 3,5mm headphone jack, doen zij nu jammer genoeg ook mee aan deze trend. Niet wat de consument wilt, maar we zullen ermee moeten leren leven dat binnenkort alle smartphones zonder de 3,5mm headphone jack zullen komen. Om dat goed te maken levert Huawei wel USB-C oortjes mee in de doos en tot mijn verbazing gaven die nog een deftige geluidskwaliteit ook, maar ik had toch graag mijn gewone oortjes en andere headphones kunnen gebruiken.

Tree

IP67 water- en stofbestendig

Verschillende bloggers en journalisten zeiden het bij de aankondiging: eindelijk.

Het werd hoog tijd dat Huawei mee deed aan de trend water- en stofbestendigheid. Het is eigenlijk maar marketing, want met mijn vorige Huawei liep ik ook zonder problemen door de regen. Er zijn toch heel wat mensen gevoelig aan die IP67-certificering. Goed dat ze het eindelijk ook officieel hebben.

Black-White

Beeldscherm

Zoals ik eerder al zei is het scherm van de de Huawei Mate 10 Pro (6inch) groter geworden dan zijn voorganger (5,5inch), terwijl het formaat van de smartphone kleiner is geworden. Dat wil zeggen dat de Mate 10 Pro een beeldverhouding heeft van 18:9, tegenover de traditionele 16:9. Omgerekend is dat een 80.9% beeldscherm to body verhouding, wat bijvoorbeeld meer scherm is dan in de iPhone X wanneer je de notch niet mee rekent. Minimale bezels (schermranden) zijn in en dat is logisch, want het ziet er erg goed uit!

Het gaat trouwens om een AMOLED scherm, je weet wel: het type scherm waar Samsung altijd (terecht) mee uitpakte. Fantastische kleuren en zwart is ook echt zwart, ipv gefabriceerd zwart.

Het enige wat de concurrentie zou kunnen aanhalen is dat hun resolutie hoger is dan die van de Huawei Mate 10 Pro. Het gaat hier om een FULL HD+ scherm wat vertaald in 2160 bij 1080 pixels ipv 2960 bij 1440 pixels. Zolang je hem niet gebruikt in een VR-bril ga je dat niet echt merken. Trouwens zijn er veel mensen die met een Galaxy rondlopen zonder dat ze hun resolutie hebben aangepast en dan staat die dus ook op 2160 bij 1080 pixels...

Light

Prestaties en Software

Elk toptoestel dat uitgebracht wordt verschilt qua prestaties amper met de concurrentie of zijn voorganger. Met het blote oog ga je dit echt niet merken, op Benchmarks nog wel. Maar wat doen die benchmarks er toe? Wat in de praktijk gebeurd is het enige dat telt! Of zijn we allemaal vergeten wat fabrikanten een paar jaar geleden deden (smartphones in overdrive laten presteren, zodra ze merkten dat een benchmark gedraaid werd op het toestel, waardoor die beter presteerde dan in de praktijk)?

Over prestaties moet je niet praten als je het over een toptoestel hebt, want dat zit altijd goed. Geen enkele smartphone overklast een andere.

Waar we het wel over kunnen hebben is de software: het pijnpunt van Huawei.

Zij die mij kennen en/of mijn reviews vaker lezen weten het: ik ben geen fan van aangepaste Android software en al zeker niet die van Huawei. De EMUI software die draait bovenop de Android software wordt wel smartphone per smartphone beter, maar toch...

Positief punt is dat er een nightmode/blackmode beschikbaar is, waardoor alle standaard apps van Huawei een zwarte achtergrond krijgen. Dit komt het verbruik van de batterij ten goede en dat is iets dat Android al JAREN mist... Het is dus niet allemaal horror, soms zijn er ook goeie aanpassingen. Zo blijf ik ook een fan van, van links naar rechts te swipen over de navigatietoetsen, om het beeld te verkleinen, zodat je de phone gemakkelijker met één hand kan bedienen. Die dingen zijn handig!

Dark

A.I.

Artificiële Intelligentie, het buzzword van 2018, mark my words ;-)

Lang verhaal kort: Er zit A.I. in de smartphone dat er voor moet zorgen dat alles sneller gaat en sneller blijft. Ook de camera prestaties zouden hierdoor verbeteren, want de camera herkent, met behulp van, wat je gaat fotograferen en kan daardoor de beste instellingen gebruiken (in automatische modus).

Het is voorlopig allemaal maar marketing, want (zoals ik al zei) is er amper verschil met de concurrentie.

Het positieve is dat dit in de toekomst allemaal wel nog kan verbeteren. Want A.I. wordt alleen maar beter hoe meer het leert en hoe meer je het gebruikt, hoe meer het kan leren. Het zou dus best kunnen dat binnen 5 jaar de Mate 10 Pro nog even snel werkt als vandaag. Maar dat gaan we dan pas weten...

Kitty

Camera

Er zijn tegenwoordig maar twee dingen waar je echt mee kan uitpakken als fabrikant van een smartphone en dat is: de camera en de batterij. Dus zullen we het daar eens over hebben...

Wat een top camera!!!

Het zijn meestal de camera's van Samsung en Apple die met de prijzen gaan lopen, maar naar mijn mening zal dat deze keer Huawei zijn. Vooral bij dieren heb ik het gevoel dat de Artificiële Intelligentie ze verbeterd (de haren zijn veel scherper dan bij andere camera's), maar ook de f/1.6 waarde (hoe lager hoe meer licht de sensor kan opvangen en dus beter foto's maakt in slechte lichtomstandigheden) zorgt er voor dat de foto's van heel goede kwaliteit zijn.

De kleurweergave lijkt mij super accuraat en ook de automatische witbalans is fenomenaal goed. Ik kan eigenlijk geen enkel slecht woord vertellen over de camera. Behalve misschien dat de app zelf even wennen is voor iemand die er nooit mee heeft gewerkt (veel opties en instellingen).

Geloof je liever iemand die van camera vergelijken hun werk hebben gemaakt? Google dan even "DxOMark Huawei Mate 10 Pro" ;-)

Mate 10 Pro Battery

Last but not least: de batterij

Ik zal nog eens in herhaling vallen: "Er zijn tegenwoordig maar twee dingen waar je echt mee kan uitpakken als fabrikant van een smartphone en dat is: de camera en de batterij."

Een dagje werken, waarbij je af en toe mailtjes krijgt, wat WhatsApp berichten stuurt en 's avonds nog wat Facebooken en YouTuben op je smartphone? Zo zag één van mijn dagen er uit en toen ging ik naar bed met nog 60% over op de batterij. De dag nadien had ik door verschillende telefoontjes het wel even warm, want ik was de lader vergeten. Gelukkig heeft Huawei een batterij-besparende-modus op de Huawei Mate 10 Pro (net zoals elke smartphone dat heeft zeker?). Die zorgde er voor dat ik toch nog twee volledige dagen op één laadbeurt heb kunnen doen.

Maar ook op de dagen dat ik hem heel intensief gebruikte, bleef de Mate 10 Pro mij verbazen. Er is geen enkel moment (behalve de bovenstaande stress test) geweest dat ik me zorgen heb gemaakt over de batterij. Ik heb er zelfs dagen opzitten dat ik afsloot met wel 9uur scherm-aan-tijd (wat uitzonderlijk veel is).

Bloemen

Conclusie

Ik ga het een laatste keer vertellen in deze review: elk toptoestel is top. De verschillen zitten hem in de Camera en de Batterij en dat bepaald hoe duur het toestel mag zijn.

Het batterijverbruik van de Huawei Mate 10 Pro is waarschijnlijk het beste van dit moment. Misschien dat de Moto Z Play (2) het iets beter doet, maar is op alle andere vlakken totaal geen toptoestel, dus reken ik die niet echt mee...

Ook de camera prestaties van de Mate 10 Pro zijn geweldig. Of de camera veel beter is dan die van de concurrenten? Daar durf ik niet volmondig ja op te antwoorden, maar als je vraagt "even goed?" dan durf ik zelfs JA te roepen.

Met een prijskaartje van 800€ is de Huawei Mate 10 Pro geen goedkope aankoop, maar tegenover de belachelijk hoge prijzen (1000€) van de rechtstreekse concurrenten, is de Mate 10 Pro de enige met een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Beste smartphone van 2017? Jup!

Maar de perfecte smartphone? Daar zijn we nog niet...

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies