Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen

Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen

Vorig artikel Volgend artikel

Als je de beste smartphone van het moment wil uitbrengen, wil dat zeggen dat het toestel op alle vlakken bij de beste moet horen en ook minstens op 1 gebied het beter doen dan de rest.

Huawei heeft dat goed begrepen en brengt met de Huawei P20 Pro de beste smartphone van het moment op de markt!

Op alle vlakken doet deze smartphone het bijzonder goed en met zijn drie camera's aan de achterkant, legt het de lat enorm hoog voor de concurrentie.

Huawei P20 Pro

Belangrijkste specificaties

  • 6.1” Full HD+ (2240x1080) AMOLED-scherm
  • HiSilicon Kirin 970 processor met A.I.
  • 6GB werkgeheugen
  • 128GB opslagcapaciteit (geen Micro SD kaart mogelijk)
  • 8 MP met f/2.0 selfie camera
  • 40 MP RGB (f/1.8), 20 MP Monochrome (f/1.6) en 8 MP (f/2.4) tele-lens
  • 4000 mAh batterij
  • EMUI 8.1 (gebaseerd op Android Oreo 8.1)
  • Vingerafdrukscanner, dual-sim, IP67 water- en stofbestendig
DSC051992

Batterij en vingerafdrukscanner zijn zoals altijd waanzinnig goed

Huawei maakt al verschillende jaren echte toptoestellen en ik zeg ook al verschillende jaren dat er bepaalde zaken zijn die echt veel beter zijn dan de concurrentie.

Zo heb je de batterij, die vaak enorm groot is en qua batterijleven het nog veel beter doet dan je zou verwachten. Ook nu steekt er opnieuw een waanzinnige 4000mAH batterij in de P20 Pro, maar tegelijk is de P20 Pro (7.7mm) wel dunner dan de Samsung Galaxy S9 (8.5mm) en maar 0.1mm dikker dan de Apple iPhone X (7.8mm).

De agressieve batterijbesparende software die op de Huawei phones draait zorgt er ook nog eens voor dat de Huawei P20 Pro op dit moment het langste mee gaat van alle smartphones die ik tot nu toe heb getest. Voor mij betekend dat, dat ik op het einde van de dag nog zo'n 60% over heb en daarmee het grootste gedeelte van de dag erna ook nog toe kom. Zelfs op dagen dat ik hem heel intensief gebruik heb ik nog batterij over op het einde van de dag.

De vingerafdrukscanner is nog zo iets dat Huawei al jaren het beste maakt. Deze is opnieuw razendsnel en heel accuraat! Geen andere fabrikant maakt betere vingerafdrukscanners. Deze vingerafdrukscanner is terug aan de voorkant te vinden.

Ik vind het wel een beetje jammer dat deze niet op de achterkant staat. Ik ben een enorme voorstander van vingerafdrukscanners op de achterkant. Niet alleen voelt dit prettiger aan, zo kan je ook je toestel minder lang maken en heb je meer scherm aan de voorkant.

Langs de andere kant heeft het wel als voordeel dat ik mijn scherm kan ontgrendelen, terwijl de smartphone op tafel ligt of in de carkit houder hangt.

Daarbovenop heeft Huawei ook een ontgrendeling via gezichtsherkenning toegevoegd. Ook deze werkt razend snel en heel accuraat, ook zelfs als het al vrij donker is. Is het toch te donker, gebruik ik uiteraard de vingerafdrukscanner, want gelukkig kan je beide gelijktijdig gebruiken. Het is dus niet het éne of het andere.

Ik heb trouwens ook nog nergens gelezen dat deze gemakkelijk te omzeilen is via een foto of dergelijke. Mij is het alvast niet gelukt om deze te omzeilen, wat me wel vrij gemakkelijk lukte met de Galaxy S8.

DSC052031

Met de triple camera legt Huawei de lat enorm hoog

Volgens DxOMark heeft de Huawei P20 Pro de beste camera van het moment en na het uitvoerig testen van de camera kan ik dit ook alleen maar bevestigen!

De Huawei P20 Pro beschikt niet over twee maar drie camera's aan de achterkant! Zoals gewoonlijk vinden we er een 20 MP Monochrome sensor terug, waarmee je zwart/wit foto's kunt maken en zoals gewoonlijk worden deze foto's ook gebruikt om meer detail, contrast en diepte in je kleuren foto's te krijgen.

Die kleuren foto's worden deze keer gemaakt met een 40 MP RGB sensor. De sensor die Huawei hiervoor gebruikt is trouwens bijna dubbel zo groot als die van de concurrentie. Dat heeft als voordeel dat het meer licht kan opvangen en meer details kan waarnemen, met als resultaat dat de kwaliteit van je foto beter is.

Twee camera's was nog niet voldoende voor Huawei, dus hebben ze er nog een 8 MP tele-lens bijgestoken, die ervoor zorgt dat je kan zoomen zonder kwaliteit te verliezen. Zo kan je met de Huawei P20 Pro 3x optisch inzoomen (dus zonder kwaliteitsverlies), of 5x inzoomen met de hybride zoom (heel weinig kwaliteitsverlies) en zelfs tot 10x inzoomen met de digitale zoom, maar dan heb je wel duidelijk kwaliteitsverlies (dan zie je blokjes in je foto >> de pixels)

De foto's die je maakt met de P20 Pro zijn verbluffend goed en Huawei legt hiermee de lat enorm hoog voor de concurrentie!

Camera snufjes zijn vaak leuk, maar niet altijd goed

De Huawei P20 Pro heeft en zoals de Huawei Mate 10 Pro artificiële intelligentie aan boord en dat vinden we ook terug in de camera. Zo kan je de camera in automatische modus houden om foto's te nemen, de camera detecteert dan van wat je een foto wil nemen en de AI zal de instellingen dan aanpassen om de beste foto te kunnen maken.

Die AI zorgt er dan voor dat blauwe lucht extra blauw wordt en het groen van planten extra groen, maar ook dat de haren van je huisdier extra scherp zijn.

Vaak levert dat een hele mooie foto op, maar vaak dus niet hoe het er in werkelijkheid uit ziet. Je moet je natuurlijk afvragen wat jij wil: een foto die correct weergeeft hoe het er uit ziet, of een foto die er extra mooi uit ziet en waar je dus mee kan uitpakken op sociale media?

Ik ben er van overtuigd dat velen hun foto's nog eens bewerken voor ze die op sociale media zetten, dus als je camera dat al meteen voor je doet, heb je weer wat tijd gespaard.

Mensen die een correcte weergave willen, kunnen best de AI uitzetten of in pro-modus foto's nemen. Dan heb je geen last van die extra bewerkingen en kan je zelf beslissen wat je al dan niet nog wil aanpassen via fotobewerking software.

Ik heb vooral last met de portret-modus. Deze zorgt voor een bokeh-effect (achtergrond is wazig, voorgrond is scherp) en smijt ook een beauty filter op de persoon zijn/haar gezicht. Dat bokeh-effect is top, want dat maakt je portret foto's soms echt enorm mooi! Die beauty filter is voor mij iets te vaak een mis (60%) dan een hit (40%): je huid wordt veel gladder weergegeven dan het is, vaak ook wat bleker en soms vervormt het zelfs (delen van) je gezicht. Zo heb ik foto's van personen die ineens een veel ronder/dunner gezicht hebben en neuzen die in de verste verten niet gelijken op die van de persoon.

Op andere momenten maakt het je huid gewoon een beetje gladder en zorgt het voor een bokeh-effect, die foto's zien er dan uiteraard wel top uit! Hoewel die gladdere huid voor mij echt niet moet.

Gelukkig is het ook heel gemakkelijk om de AI keuzes uit te zetten. Je krijgt een melding op je scherm dat hij een bepaalde modus heeft aanstaan, jij kan dan ofwel een foto nemen, ofwel op de X drukken achter de modus. Ik druk die portret-modus dus vaak af en neem dan een foto via het Diafragma, waardoor je alsnog het bokeh-effect kan toepassen (en zelfs ook kan instellen hoe hard dit effect moet zijn).

DSC051973

Nacht foto's zonder statief

We moeten het trouwens ook nog hebben over de nacht foto's. Wie wat vaker bezig is met foto's nemen weet dat je in het donker een langere sluitertijd kunt gebruiken om meer licht op te vangen, waardoor je meer details krijgt in je foto.

Een langere sluitertijd wil ook zeggen dat je het toestel niet mag bewegen, want anders heb je een heel wazige foto. Daarom nemen de meeste mensen een statiefje mee als ze zo'n foto's willen maken.

De nacht modus van de Huawei P20 Pro maakt ook gebruik van zo'n sluitertijd, maar dankzij de AI heb je geen statief nodig. De artificiële intelligentie zorgt zelf voor stabilisatie, waardoor je foto niet wazig is als je hem gewoon in je handen stil houdt. Het resultaat voor een stilstaand beeld is heel indrukwekkend. Neem je een foto van een bewegend beeld, van bijvoorbeeld bewegende personen, dan heb je wel een wazige foto.

Verder even goed als andere toptoestellen

Verder beschikt de Huawei P20 Pro over de nodige hardware dat je verwacht in een toptoestel.

Zo heeft het dezelfde snelle processor aan boord als de Huawei Mate 10 Pro en ook evenveel werkgeheugen (RAM). Daar is zeker niets mis mee, want deze smartphone werkt heel snel en kan je niet op een hapering betrappen. Op de benchmarks gaan smartphones met de laatste nieuwe Snapdragon processor wel iets sneller zijn dan de Huawei P20 Pro, maar in de praktijk ga je dit zeker niet merken.

Verder vind ik het wel jammer dat Huawei sinds de Mate 10 Pro er niet meer voor kiest om het opslaggeheugen uitbreidbaar te maken via een MicroSD kaart. Langs de andere kant ga ik niet klagen, want met 128GB opslaggeheugen kom ik ruimschoots toe.

Het AMOLED scherm is trouwens ook weer een heel knap! Ze zijn niet DE knapste, maar ik durf ze zeker een tweede plaats te geven. Het scherm zou naar mijn mening net iets helderder moeten kunnen, dan kan het in vol zonlicht nog beter te lezen zijn (het is zeker goed genoeg, maar sommige andere smartphones zijn op dit vlak net iets beter).

De P20 Pro heeft zoals de meeste smartphones van tegenwoordig een "notch". Deze inkeping is er om extra scherm te kunnen voorzien, maar toch nog de nodige hardware behouden zoals de camera aan de voorkant en de speaker. Huawei is de eerste fabrikant die je de mogelijkheid geeft om die inkeping te maskeren door het stuck scherm links en rechts van de notch zwart te maken, zodat het toch lijkt alsof je geen "notch" hebt.

Verder wil ik nog kwijt dat de audiospeakers enorm luid kunnen gaan, zonder echt kwaliteitsverlies. Ik ben zeer te spreken van de audio kwaliteit.

DSC051964

Conclusie

Wil jij de Huawei P20 Pro kopen, dan betaal je 899 euro. Dat is zeker niet weinig, maar je krijgt daar naar mijn mening wel de beste smartphone voor in de plaats.

Op alle vlakken is de Huawei P20 een toptoestel en op vlak van ontgrendeling (gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner), batterij en camera is deze smartphone zelfs de beste van het moment.

Naar mijn smaak is de Twilight versie de mooiste. Dat is die met een paars/blauwe achterkant, die van kleur verandert naargelang de lichtinval en kijkhoek. Je zult er in ieder geval mee opvallen.

Jiri Truijen

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies