Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant
Eind februari was ik op het MWC in Barcelona en daar sprak ik met Martin Pansy, de CEO van Nuki. Ik schreef toen een artikel over wat het Nuki Smart Lock was, maar nu heb ik het ook zelf een paar weken mogen testen.
Is je deur openen zonder sleutel de toekomst? Je leest het hieronder!
Op 1-2-3 geïnstalleerd
Voor we aan de slag kunnen, moeten we het ding eerst installeren. Dat gebeurd zonder drillen of boren, dus zo goed als iedereen moet dit klusje kunnen klaren.
Ik keek even op de instructies om te zien welke van de twee basisplaatjes ik op mijn slot moest zetten, want naargelang hoever je slot uitsteekt heb je het één of het ander nodig. Het plaatje schuif je over het slot, druk je goed aan tegen de deur en dan zet je het vast via de meegeleverde inbussleutel. Dan steken we een sleutel in het deurslot, voorzien we het Nuki Smart Lock van vier AA batterijen en klikken we dit vast op het basisplaatje dat we zonet op onze deur hebben bevestigd.
So far so good, nu nog even kalibreren en we kunnen het Nuki Smart Lock in gebruik nemen.
Dat kalibreren doen we door de knop op het Nuki Smart Lock in te houden tot het oplicht. Het slot begint je sleutel automatisch open en dicht te draaien, zodat het dit in de toekomst op jouw commando kan doen.
Ziezo, na iets meer dan 10 minuten is het Nuki Smart Lock klaar om te gebruiken.
Ik kreeg er ook nog een Nuki Bridge bij. Deze steek je gewoon in het stopcontact en ook deze heeft een knop die je moet inhouden om connectie te maken met het Nuki Smart Lock. Zodra je deze connectie hebt gemaakt kan je het Smart Lock ook op verplaatsing gebruiken/beheren.
Dubbelzijdig slot
Als je het begin gelezen hebt, weet je dat er langs de binnenkant een sleutel op de deur steekt. Dat wil zeggen dat je zonder dubbelzijdig slot niet meer binnenkan met je sleutel. Zo’n dubbelzijdig slot zorgt ervoor dat als er aan de binnenkant een sleutel opsteekt, dat je aan de buitenkant nog steeds je sleutel kan gebruiken.
Nuki raadt sowieso aan dat iedereen die het Nuki Smart Lock systeem gebruikt een dubbelzijdig slot laat steken. Dit is vrij gemakkelijk en goedkoop: voor zo’n standaard dubbelzijdig cilinderslot betaal je ongeveer 30 euro (volgens mijn sloten maker).
Stel dat de batterijen in het Nuki Smart Lock leeg geraken, dan dan krijg je daarvan een melding (als het batterij niveau op 20% staat). Zo heb je volgens Nuki nog ongeveer een maand de tijd om de batterijen te vervangen.
Hoewel het Nuki Smart Lock het in de afgelopen vier weken nooit heeft laten afweten, raad ik toch iedereen aan zo’n dubbelzijdig slot te laten steken. Stel dat je smartphone gestolen wordt of je smartphone batterij leeg is, dan sta je daar voor een gesloten deur…
Safety First
Als we spreken over een bluetooth smart lock, komt het onderwerp veiligheid steeds naar boven. Je wil tenslotte niet dat zomaar iedereen binnen kan.
Zoals ik in mijn eerste artikel al schreef, is dit geen volledig nieuw slot dat je gaat installeren. Het wordt over het bestaande cilinderslot geïnstalleerd, waardoor het al niet via de buitenkant van je deur te zien is dat jij een bluetooth smart lock hebt.
Dieven die je slot willen “hacken” weten dus niet over welk soort bluetooth slot het gaat. Daarbij komt ook nog eens dat het slot beveiligd wordt via een 256-bits encryptie. Dat wil zeggen dat de digitale sleutel alleen maar herkenbaar is tussen het Nuki Smart Lock en jouw smartphone (en alle andere smartphones die je toegang geeft). Alle details over de encryptie kan je hier (Engels) vinden.
Het is volgens Nuki dus zo goed als onmogelijk te hacken en moest er toch ooit een lek gevonden worden (waardoor hackers zouden toegang krijgen), dan zorgt een gratis software updaten ervoor dat hackers niet meer binnen zullen kunnen.
Een bluetooth smart lock is dus even veilig als een gewoon slot, maar zoals je wel weet is een gewoon slot ook niet veilig. Een dief die je slot forceert zit even snel binnen, met of zonder Nuki Smart Lock. Het zorgt dus niet voor meer veiligheid, maar ook niet minder 😉
Mijn ervaringen
Genoeg over alle randzaken, je wil vast weten hoe goed het werkt.
Je smartphone nemen, de app starten en dan de deur openen gaat vlot en werkt goed. Het gaat niet vlotter dan je sleutel nemen en de deur openen, maar ik moet nu wel niet onthouden om die sleutel mee te nemen… Mijn smartphone heb ik sowieso toch altijd bij.
In de instellingen van de app kon ik trouwens aangeven dat mijn deur automatisch geopend moest worden als ik thuis kwam (via geolocatie). Dat werkte redelijk goed. Soms duurde het echter iets te lang vooraleer de deur effectief open was. Op die tijd had ik mijn boodschappen al op de grond gezet, de deur geopend met mijn sleutel en naar binnen gegaan. Op andere momenten ging het wel heel vlot en kon ik bijna zonder stoppen binnenwandelen.
Ik vermoed dat ik af en toe moest wachten omdat ik mijn bluetooth niet altijd op had staan. Ik zette deze regelmatig uit om batterij te besparen, waardoor Nuki misschien niet had geregistreerd dat ik het huis had verlaten, waardoor het Smart Lock ook niet goed wist dat het de deur moest openen als ik terug aankwam. Want Nuki opent de deur enkel automatisch als je van buiten naar binnen gaat. Het weet dus wanneer je binnen bent, waardoor je geen schrik moet hebben dat de deur zal opengaan als je in de buurt van je deur komt met je smartphone.
Het automatisch openen van de deur is trouwens ook nog in experimentele fase. Verwachten dat het zonder problemen werkt is dus misschien wat veel gevraagd. Al bij al ben ik heel tevreden van deze functie, toch zeker als ik altijd mijn bluetooth heb opstaan 😉
Anderen toegang geven ging ook heel gemakkelijk. In de app druk je op Persoon toevoegen en Nuki stuurt deze persoon een linkje via mail. Als deze persoon de app heeft geïnstalleerd en op het linkje drukt, is deze persoon klaar om via zijn/haar smartphone je deur te openen. Je kiest zelf hoelang die persoon toegang krijgt: permanent of tijdelijk. Tijdelijk kan je volledig zelf instellen: minuten, uren, dagen, jaren.
Conclusie
Ik zit met een dubbel gevoel. Het Nuki Smart Lock werkt heel goed, maar tenzij ik steeds mijn bluetooth heb aanstaan, is het niet sneller dan de deur openen met mijn sleutel.
Langs de andere kant is het wel gemakkelijk dat ik bijvoorbeeld tijdens het lopen geen sleutel moet meenemen om daarna terug binnen te kunnen.
Je hebt ook geen gedoe meer met een sleutel brengen naar de persoon die je planten water komt geven of huisdieren komt verzorgen als je op reis gaat. Je geeft hen tijdelijk toegang via de app en je kan met een gerust hart op reis vertrekken.
Het is dus heel gemakkelijk, maar het is vaak niet sneller dan met je sleutel de deur openen.
Een Nuki Combo (het Nuki Smart Lock met Nuki Bridge (WiFi)) is nu te verkrijgen voor 299 euro. Als je het slot enkel met bluetooth wil bedienen, dan kun je het slot zonder Bridge kopen voor 239 euro.
Verder lezen over Bluetooth
Technology18.04.2018
Open de deur van je Airbnb met je smartphone
+ Review Nuki FobGadgets14.08.2014
Zwevende Bluetooth Speaker
Design08.08.2014
Interactieve lamp in de vorm van een donderwolk
Design20.05.2014
Zomergadget: de SuperTooth Disco Speaker
Gadgets11.07.2013
Nooit meer iets kwijt dankzij Tile™
Technology06.02.2013
Verlies nooit nog je sleutels met de StickNFind
Gadgets04.01.2013
Decathlon’s Wed’ze helm IM 16S bluetooth [Review]
Gadgets15.12.2012
De sneaker speaker
Verder lezen over Review
Mobile05.09.2018
Review: Nokia 3.1 – te weinig opslagcapaciteit
Mobile30.08.2018
Review: Nokia 6.1 – degelijke prijs/kwaliteit
Mobile12.08.2018
Review: OnePlus 6 – Meest waar voor je geld!
Mobile05.07.2018
Review: Samsung Galaxy S9+, zoals altijd een topper
behalve dan de batterijMobile20.06.2018
Review: LG G7 ThinQ – alles wat je verwacht van een toptoestel
Mobile25.05.2018
Review: Nokia 7 Plus – prijs/kwaliteit uitstekend
Mobile07.05.2018
Review Huawei P20 Pro: beste smartphone die je nu kan kopen
Algemeen23.02.2018
Review Huawei P Smart: knappe budget phone
Verder lezen over Smart
Algemeen23.01.2024
5 trends in gordijnen voor het nieuwe jaar
Gadgets05.01.2023
CES 2023: Slimste lamp ter wereld monitort dit jaar ook vitale functies
Algemeen06.04.2021
Waar je op moet letten bij online verf kopen
Design02.10.2019
Zo richt je een klein appartement leuk in
Algemeen23.09.2019
Zo heb jij binnenkort je eigen home bar!
Gadgets19.11.2018
De Tado Slimme Thermostaat V3+ houdt overal rekening mee
En is eenvoudig zelf te installerenTechnology08.10.2018
De moderne traplift zit vol technische snufjes!
Technology18.04.2018