
Belgische B2B-bedrijven lopen flink achter met e-commerce
Helft bedrijven ook niet van plan om voor 2018 online te gaan
Meer dan de helft van de Belgische groothandels en industriële bedrijven verkoopt zijn producten niet online. Belgische bedrijven lopen hiermee achter op hun collega’s in andere landen. Dat blijkt uit de Sana B2B e-Commerce Monitor 2015, een internationaal onderzoek onder ruim 520 beslissers in e-commerce.
De belangrijkste struikelblokken voor bedrijven, als het gaat om e-commerce, zijn "de IT-beveiliging", "of het systeem te customizen is" en "de integratie met hun ERP-systeem". Michiel Schipperus, de CEO van Sana Commerce, zei: “Er is veel koudwatervrees bij B2B-bedrijven. Ook denken veel bedrijven dat hun business niet geschikt is voor e-commerce, terwijl dat in veel gevallen niet waar is.”

Verschillen tussen sectoren
Met name in de industriesector lopen bedrijven achter op het gebied van e-commerce. Hier verkoopt 85 procent zijn producten niet online. Bij de B2B-modebedrijven en in de sector machinebouw & onderdelen is een webshop weer meer gemeengoed. Van de industriële bedrijven die geen webshop hebben, geeft iets meer dan 40 procent wel aan uiterlijk in 2017 daarin te investeren. Schipperus: “In de industriesector hebben bedrijven vaak een verkeerd beeld van e-commerce. Ze zeggen bijvoorbeeld dat klanten niet online willen kopen, maar persoonlijk advies willen. Maar als je het de klanten zelf vraagt, zeggen ze dat ze zo efficiënt mogelijk willen bestellen en dat graag online willen doen.”

Gebruiksvriendelijkheid voorop
Als bedrijven kiezen voor een webshop, willen ze in de eerste plaats dat deze gebruiksvriendelijk is en dat het meer omzet genereert. Op de tweede plaats moet de e-commerce-oplossing het salesproces versnellen. “Bedrijven zien dat een webshop er in de eerste plaats is voor hun klanten”, zegt Schipperus. “Maar natuurlijk moet de investering ook worden terugverdiend.”

Vergelijking met buitenland
In deze 5 landen hebben de meeste B2B-bedrijven een webshop.
1. Verenigde Staten (64%)
2. Nederland (52%)
3. Verenigd Koninkrijk (50%)
4. Duitsland (47%)
5. België (47%)

Time Traveller, Tech Ninja, Mediacoach en Digital Consultant